Administrativní nízkoenergetická budova výzkumného centra v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem diplomové práce je návrh administrativní nízkoenergetické budovy výzkumného centra v Brně. V první části práce je navržena stavební konstrukce. Budova má dvě nadzemní podlaží. V prvním podlaží se nacházejí čtyři kancelářské prostory, hygienické zázemí, sklady, kuchyňka a technická místnost. Ve druhém nadzemním podlaží jsou navrženy dvě kanceláře, hygienické zázemí, zasedací místnost, kuchyňka a dvě terasy. Hlavní vstup do budovy je orientován na sever. Nosné a nenosné zdivo je navrženo z pórobetonových tvárnic, stropní desky jsou železobetonové monolitické. Obvodové zdivo je zatepleno certifikovaným zateplovacím systémem ETICS. Ve druhé části jsou navrženy systémy vytápění, vzduchotechniky, chlazení, osvětlení a využití dešťové vody. Třetí část je věnována analýze chlazení ve vybraných kancelářích vědeckého a výzkumného centra AdMaS v Brně. Projekt byl vypracován primárně v programech AutoCAD a DEKsoft.
The aim of this master thesis is to design an office building for research institute in Brno. In the first part there is designed building structure. The building has two floors. First floor with four offices, toilets, storerooms, kitchen and utility room and second floor with two offices, toilets, conference room, kitchen and two roof terraces. The main entrance is oriented towards north. Load-bearing and non-load-bearing walls are designed from aerated concrete blocks, floor slabs are from cast-in-place reinforced concrete. The building façade is insulated with ETICS. In the second part there are designed systems of heating, mechanical ventilation, cooling, lighting and use of rainwater. Third, cooling analysis of research institute AdMaS in Brno is made. The designs are drawn in AutoCAD, thermal calculations in DEKsoft.
Description
Citation
FIREŠ, M. Administrativní nízkoenergetická budova výzkumného centra v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Milan Ostrý, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Ondřej Šikula, Ph.D. - místopředseda, Ing. Olga Šmídová - tajemník, Ing. Jiří Cihlář - člen, doc. Ing. Petr Horák, Ph.D. - člen, Ing. Marcela Počinková, Ph.D. - člen, Ing. Radim Kolář, Ph.D. - člen, Ing. Josef Remeš, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
Defence
Student nejprve představil svou práci formou prezentace v PowerPointu, kde popsal administrativní nízkoenergetickou budovu výzkumného centra v Brně. Vyjádřil se k připomínkám oponenta a odpovídal na připomínky členů komise. 1. Definujte budovu s téměř nulovou spotřebou energie a nízkoenergetickou budovu, jejich parametry a odkud se pojem zavádí 2.Podlaha na zemině - v textové části je uvedena celková tloušťka podlahy 200 mm, v řezu je tloušťka po hydroizolaci 150 mm, ale není zde zakreslena tepelná izolace. Uvedené hodnotím jako drobný nesoulad. Dotaz - jaký vliv má okrajová tepelná izolace na redukční činitel "b" podlahy na zemině 3. Akustické izolace - str. 23 - uvedeno "Od svislých konstrukcí budou veškeré podlahy oddilatovány minerální izolací tl. 10 mm". V práci se toto znění objevuje 2x. Dotaz - z jakého důvodu je tak navrženo? Můžete načrtnout detail? 4. Při experimentálním měření byl vyhodnocen vždy graf pouze s jednou hodnotou - teplotou. Relativní vlhkost vzduchu je paušálně zhodnocena, že se pohybuje v rozmezí 30 - 70 %. Grafy měly zahrnovat průběhy obou parametrů stavu vnitřního prostředí, popř. i CO2, zjistí se tak provoz místnosti (přítomnost osob, chlazení, větrání okny). Dotaz - jaký význam má relativní vlhkost ve vnitřním prostředí? Jak ovlivňuje tepelnou pohodu člověka? 5. PENB - neopomněl jste při výpočtu zadat "palivo" (elektřina) na chlazení? Pak by nebyla vyhodnocena neobnovitelná primární energie pro tento systém Student výborně reagoval a zaujal stanoviska ke všem připomínkám k předložené diplomové práci od oponenta i členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO