Nosná konstrukce polyfunkčního domu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tématem diplomové práce je návrh a výpočet novostavby pětipodlažního polyfunkčního domu. Objekt se skládá z bytových jednotek, které jsou umístěny v podlažích 3NP – 1PP, zbylé podzemní podlaží slouží k parkování osobních automobilů a ve druhé části se nachází prostory k pronájmu určené k podnikatelskému záměru. Každá ze dvou bytových jednotek umístěných na jednom podlaží disponuje balkónem. Polyfunkční dům se skládá ze dvou podzemní pater, které jsou navrženy celé jako železobetonové konstrukce a dále pak tří nadzemní podlaží z keramického zdiva. Objekt je zastřešen plochou nepochozí střechou, na které se nachází jednotka vzduchotechniky pro celý komplex. V rámci diplomové práce byly provedeny posudky vybraných nosných konstrukcí dílčích podlaží. Hlavní vodorovná nosná konstrukce celého domu je tvořena tuhými stropy včetně podlaží na rozhraní třetího nadzemního podlaží a střechy. Nadzemní podlaží jsou realizovány z předem předpjatých stropních nosníků Spiroll, které jsou uloženy na ztužujících věncích. Zatímco podzemní podlaží budou realizovány jako monolitické konstrukce z železového betonu. Svislou nosnou konstrukci pak tvoří zděné děrované cihelné bloky v úrovní podlaží 1NP včetně až 3NP. Zbylé podzemní stěny jsou z železobetonového monolitu. Základové konstrukce jsou tvořeny z monolitického betonové desky bílé vany včetně návaznosti a posudku stěn bílé vany.
The subject of this master’s thesis is the design and calculation of a five-floor multifunctional building. The building consists of flats located in floors -1 to 3, the remaining underground floors serving as a car park and the second part of the building contains spaces designated for business purposes. Each of the two flats located on each floor features a balcony. The multifunctional building contains two underground floors which are designed entirely as reinforced concrete structures and three aboveground floors designed as ceramic brickwork structure. The roof of the building is flat, not designed for walking and featuring an air conditioning unit for the entire building. A review of selected loadbearing structures of component floors was performed as a part of this thesis. The main load-bearing horizontal is composed of stiff ceilings, including the bordering ceiling of the third floor and the roof. Above-ground floors are to be constructed of pre-stretched ceiling girders Spiroll which are set onto reinforcing wreaths. Underground floors are to be constructed as a monolithic structure made of ferroconcrete. The vertical structure is constructed of perforated brick blocks for above-ground floors comprising floors 1-3, remaining underground walls are constructed of monolithic ferroconcrete. Foundation constructions are made of monolithic concrete white tub including confluence and review of the tub.
Description
Citation
REINOHA, D. Nosná konstrukce polyfunkčního domu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
doc. Ing. Ladislav Klusáček, CSc. - předseda, Ing. Jan Koláček, Ph.D. - místopředseda, Ing. Libor Čtvrtlík - tajemník, Ing. Adam Svoboda - tajemník, Ing. Adam Svoboda - člen, doc. Ing. Jiří Kytýr, CSc. - člen, Ing. Michal Požár, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
Defence
Student odprezentoval svoji diplomovou práci zkušební komisi a poté reagoval na připomínky a dotazy oponenta diplomové práce. V rámci obhajoby diplomové práce student odpovídal na následující dotazy zkušební komise: doc. Klusáček Jakým způsobem byla navržena velikost předpínací síly (počet lan)? Student odpověděl. Jakým způsobem byla navržena stropní konstrukce z předpjatých prefabrikovaných panelů Spiroll? Student odpověděl. Jakým způsobem je provázána konstrukce balkónu s monolitickou stropní deskou? Student odpověděl. Jak působí navržený předpjatý trám? Počítal jste napětí vzhledem k celé konstrukci stropu? Student odpověděl částečně. Ing. Požár Jaké je minimální uložení předpjatých prefabrikovaných panelů? Student odpověděl. doc. Kytýr Jaký byl použit model podloží. Student odpověděl. Co znamená výraz "měrné" v sousloví měrné vnitřní síly? Student odpověděl s dopomocí.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO