Monitorování podzemních staveb s nízkým nadložím

Abstract
Nezbytnou součástí Observační metody je geotechnický monitoring (GTM). Princip metody se opírá o měření a sledování předem vybraných veličin, jejich měnící se parametry v průběhu výstavby a dílčí hodnocení. Na základě těchto naměřených nebo zaznamenaných údajů je ověřována správnost a vhodnost navržených konstrukcí a technologických postupů, případně se přijímají nová technická a organizační opatření pro plynulý a bezpečný průběh výstavby. Hlavním cílem disertační práce je zhodnocení současného stavu a metod GTM při výstavbě podzemních staveb s nízkým nadložím, včetně návrhů a postupů. Na bázi shromážděných poznatků, praktických zkušeností a vyhodnocení některých parametrů budou definovány základní procesy GTM při výstavbě podzemních staveb s nízkým nadložím. Očekávané přínosy pro praxi jsou: • vyhodnocení současného stavu problematiky, • teoretická a praktická aplikace metody objemové ztráty („Loss of Ground“), • shrnutí a hodnocení stávajících atributů a průběhů monitorování při výstavbě podzemních konstrukcí s nízkým nadložím, • doporučení monitorovacích postupů a databázového systému, s možným využitím pro další období. Disertační práce by měla být přínosem pro GTM plánovaných podzemních staveb s nízkým nadložím.
Geotechnical monitoring (GTM) is an essential part of the observation method. In the principle it is the measurement and monitoring of preselected magnitudes – their changing values in the course of the constructing process and their partial evaluation. On the measured values basis the correctness of designed structures and technological processes is verified, optionally new technical and organizational measures are adopted in order to guarantee the continuous and safe constructing course. The main goal of the dissertation is to analyze the current state of the problematics and evaluate the methods of GTM in underground structures with low overburden, including suggestions and recommendations for procedures. In the framework of knowledge, practical experience and data analysis, the basic types and procedures of monitoring elements of underground structures with low overburden will be defined.
Description
Citation
LOSSMANN, J. Monitorování podzemních staveb s nízkým nadložím [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO