Konstrukce parního stroje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá konstrukcí modelu jednoválcového statického parního stroje poháněného vnějším zdrojem tepla. Kde limitující parametry jsou celkové rozměry a váha stroje. V rámci práce byla provedena rešerše existujících provedení, na jejímž základě byla zpracována tři koncepční řešení. Výsledkem je konstrukční řešení parního stroje v konfiguraci s plochým šoupátkem a otevřeným vedením křižáku. Model slouží jako pomůcka pro pochopení principu dřívějších pístových strojů a k vysvětlení základních strojních mechanismů a termodynamického děje.
This bachelor theses deals with a construction of a model of a single-cylinder static steam engine driven by an external heat source. In this construction, the overall size and weight were limiting. As a part of this theses, the research on existing constructions was carried out. Based on these findings, three conceptual studies were elaborated. As a result, a design solution of a steam engine in a configuration with a flat slide valve and an open crosshead guidance was designed. The model serves as a teaching aid for understanding the principles of the earlier piston machines and for explaining the basic machine mechanisms and thermodynamic process.
Description
Citation
DUCHOŇ, M. Konstrukce parního stroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Milan Klapka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Martin Vrbka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Kubík, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Koutecký, Ph.D. (člen) Ing. David Košťál, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-11
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a zodpověděl dotazy: 1) Popište funkci navrženého zařízení spolu s uvedením významu jednotlivých součástí. - zodpovězeno 2) Vysvětlete funkci a význam redukčního a škrtícího ventilu. - zodpovězeno 3) Popište návrh řemenového převodu včetně výpočtu. - částečně zodpovězeno doc.Vrbka - Proč jste vynechal výpočty? Jak jste postupoval? - zodpovězeno Učinnost parního stroje x účinnost spalovacího motoru? - zodpovězeno Ing.Koutecký - Jakým způsobem budete regulovat? Byl proveden výpočet? - zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO