Metrologické charakteristiky měřícího ramene Hexagon Absolute Arm 83

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá přehledem současných trendů v metrologii s ohledem na přenosné souřadnicové měřící systémy a přehledem v současnosti používaných metodik pro určení způsobilosti měřících systémů a procesů. Získané poznatky jsou aplikovány pro určení způsobilosti měřícího systému skládajícího se z kloubového měřícího ramene a etalonu.
This study analyzes current trends in metrology in the field of portable coordinate measuring machines and describes current methods for measurement system and process evaluation. Obtained knowledge is applied, in order to evaluate the capability of measurement system, which consists of articulated measurement arm and measurement standard.
Description
Citation
POLÁŠEK, O. Metrologické charakteristiky měřícího ramene Hexagon Absolute Arm 83 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) prof. Ing. Hana Pačaiová, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Student v úvodu seznámil zkušební komisi s variantami konstrukčního provedení přenosných CMM. Detailně popsal kloubová měřicí ramena, zhodnotil opodstatnění použití šesti či sedmiosého provedení a porovnal jednotlivé normy pro posouzení vhodnosti použití měřicího zařízení dle MSA, VDA či ČSN. Dále představil pracoviště v kloubovým ramenem, které bylo použito pro měření, specifikoval měřené geometrické prvky a popsal postup vyhodnocení způsobilosti měřidla. Obsáhlá část prezentace byla věnována reprezentaci naměřených výsledků. Na doplňující otázky oponenta týkající se velikosti ramene student popisuje princip výpočtu absolutní polohy v prostoru. Jako příklad uvádí výpočet přímé kinematiky pro dvouosé rameno. Vysvětluje důvod, proč mají menší dotyková ramena obecně menší nejistotu měření. Zkušební komise rozporuje faktická tvrzení v práci, student svoje tvrzení neobhájil. Zejména nesouhlasí s tím, že se v práci vyskytují hodnoty, u kterých není patrný jejich význam ani původ. Student je vyzván k vysvětlení nejistoty typu A. Tato otázka je zodpovězena ze strany komise. Co musí být součástí, aby mohl být kus prohlášen za etalon? Student odpovídá, že to musí být doloženo kalibračním listem. Komise doplňuje, že na kalibračním listu je vždy doplněna nejistota měření etalonu. Taktéž nesouhlasí s označením měřeného kusu jako etalon, přestože nesplňuje požadavky na etalon. Jaké další součásti by bylo možné použít jako délkový etalon pro dotykové rameno? Student navrhuje kalibrační kuličku, která je dodávána ramenem nebo koncové měrky. Komise znovu vysvětluje požadavky na etalon.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO