Posouzení ergonomie výrobního stroje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V rámci diplomové práce je řešena problematika ergonomie práce. Cílem diplomové práce je analýza současného ergonomického stavu výrobní linky s následným odhalením ergonomických rizik, využitím různých posuzovacích metod a srovnání s legislativními požadavky. Po definování nedostatků jsou navrženy nápravné akce, vedoucí k jejich odstranění a snížení náročnosti práce. Ergonomická analýza byla provedena v rámci společnosti Tyco Electronics Czech s.r.o. Analytická část navazuje na, do hloubky rozebranou, teoretickou část práce, kde jsou uvedeny mimo samotné představení ergonomie jako vědní disciplíny všechny její aspekty.
The Master’s thesis addresses the issue of ergonomics. The aim of the diploma thesis is to analyze the current ergonomic state of the production line with the subsequent detection of ergonomic risks, the use of various assessment methods and comparison with legislative requirements. After defining the deficiencies, corrective actions are proposed, leading to their elimination and reduction of work intensity. The ergonomic analysis was performed within Tyco Electronics Czech s.r.o. The analytical part follows up on, in depth, the theoretical part of the work, where all its aspects are listed in addition to the introduction of ergonomics as a scientific discipline.
Description
Citation
KLAPETEK, V. Posouzení ergonomie výrobního stroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) prof. Ing. Hana Pačaiová, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Student v úvodu prezentace představil svou motivaci pro zpracování tématu a zmínil základní terminologii z oblasti ergonomie a zařadil slajd s popisem výrobní linky HVP 800 plug 90 deg, u které hodnotil ergonomii. Další část prezentace je věnována hodnocení výrobní linky metodou RULA. Všechny pracoviště jsou detailně studentem zhodnoceny. Následuje představení návrhů na zlepšení ergonomie s podrobným komentářem studenta pro každé ze šesti pracovišť zvlášť. Závěrečná část prezentace je věnována studii pro návrh automatizování linky a snížení počtu potřebných pracovníků. Na otázku oponenta: „Jaký je rozdíl mezi metodami RULA a REBA a proč jste v praktické části vybral metodu RULA?“ student popsal jednotlivá písmena zkratky a vysvětlil důvod volky metody RULA, která se věnuje pouze horní polovině těla a umožňuje lepší zhodnocení práce v sedě. Na požadavek oponenta: “Prezentujte prosím Váš návrh možností technicko–ekonomického posouzení ergonomického stavu stroje.“ Student prezentuje výsledek jednání shrnuje přijaté a odmítnuté úpravy. Co musí výrobce splnit při uvádění stroje na trh? Student odpověděl, že je nutné zhodnotit rizika. Odpovídá i správné označení směrnice. Je v této směrnici zahrnuta i ergonomie? Student odpověděl chybně, že není. Analýza na pracovišti jste prováděl sám? Student odpovídá, že analýzu provedl sám a konzultoval se zodpovědným pracovníkem. Můžete vysvětlit význam značky CE? Jedná o značku, která garantuje shodu. Otázka je doplněna ze strany komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO