Návrh regeneračního rotačního ohříváku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá regeneračními výměníky tepla a jejich provozními problémy. V teoretické části jsou popsány rotační a přepínací regenerátory. Dále jsou uvedeny nejčastější problémy, se kterými se setkáváme během provozu. V praktické části je navržen rotační regenerátor, který ochlazuje spaliny z kotle na dřevní štěpku. Výpočet obsahuje stechiometrii spalin a vzduchu, návrh rotoru výměníku, výpočet výstupních teplot, pevnostní výpočet, dynamický výpočet a návrh periférií výměníku.
This thesis deals with regenerative heat exchangers and their operational issues. The theoretical part explains rotary and fixed bed regenerators. Further it includes the most common issues we encounter in operation. Practical part presents a design of rotary regenerator which cools flue gas from wood chip boiler. Calculation contains stechiometry of flue gas and air, design of rotor, calculation of outlet temperatures, strength calculation, dynamic calculation and design of heat exchanger peripherals.
Description
Citation
RIGER, R. Návrh regeneračního rotačního ohříváku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc. (předseda) doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Milčák (člen) Ing. Alojz Boko (člen) Ing. Pavel Křemínský (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
V průběhu obhajoby byly položeny tyto doplňující otázky: Jak se řeší čištění výměníku během provozu? Otázka byla uspokojivě zodpovězena. Jak se obecně určuje charakteristický rozměr? Otázka byla částečně zodpovězena. Jaká se Vám zdá vypočtená teplota rosného bodu a k čemu by došlo při podkročení? Otázka byla částečně zodpovězena. Nebylo by dostačující u daného výměníku čištění vzduchem? Otázka byla částečně zodpovězena. Proč byl navržen předehřev vzduchu, když vlhkost v daném palivu je jen 30 %? Otázka byla částečně zodpovězena.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO