Aplikace moderních technologií pro návrh a výrobu prototypu lyžařské helmy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na aplikaci moderních technologií v oblasti vývoje lyžařských helem. V teoretické části je provedena rešerše z oblasti ochranného vybavení pro lyžaře včetně charakteristiky výrobních technologií používaných při jejich výrobě. Součástí práce je také charakteristika technologií reverzního inženýrství a aditivní technologie Rapid Prototyping. V praktické části je řešen návrh tvaru lyžařské helmy za použití modelářské hlíny s následným převodem do počítačového modelu a úprava v dostupném CAx programu. Součástí praktické části je také řešení výroby na 3D tiskárně. Práce je zakončena technicko-ekonomickým zhodnocením aplikovaných moderních technologií použitých pro výrobu prototypového modelu helmy.
The diploma thesis is focused on the application of modern technologies in ski helmets development. In the theoretical part is performed the research of the protective gear for skiers including the characteristics of production technologies used for its production. Part of the thesis is also the characteristics of Reverse Engineering and Rapid Prototyping. The practical part deals with the design of the ski helmet using modeling clay with the following conversion to a computer model and editing in available CAx program. Part of the practical part is also production on 3D printer. The thesis is concluded with a technical-economic evaluation of applicated modern technologies used for prototype helmet model production.
Description
Citation
VILÍMOVSKÝ, D. Aplikace moderních technologií pro návrh a výrobu prototypu lyžařské helmy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) prof. Ing. Marek Sadílek, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Robert Čep, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Jambor, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Bejtkovský, Ph.D. (člen) Ing. Janka Vydrová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Jaké materiály jsou vhodné pro bezpečnostní helmy? zodpovězeno 2. Jak se projevuje křehnutí plastů? zodpovězeno 3. Jak lze zpevnit a zvýšit tak bezpečnost lyžařských helem? zodpovězeno 4. Jakou přidanou hodnotu má předkládaná helma? částečně zodpovězeno Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO