Měření bimetalu u spínacího přístroje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá tepelnou spouští jistících zařízení založenou na bimetalech. V teoretické části je popsán princip funkce bimetalu, materiály a výroba bimetalu, a důležité parametry bimetalu včetně matematického popisu. Dále jsou zmíněny výhody a nevýhody konkrétních bimetalů, druhy bimetalů a jejich použití v praxi, a také jsou popsány normy, které se zabývají jističi. V poslední teoretické části práce jsou uvedeny základní výpočty pro návrh bimetalu. V praktické části se změřil volný průhyb bimetalů, získané výsledky se zpracovaly do grafických závislostí a porovnaly se s teoretickými hodnotami.
This bachelor thesis deals with the thermal trigger of bimetallic-based safety devices. The theoretical part describes the principle of the function of bimetal, materials and production of bimetal, and important parametres of bimetal including mathematical description. Furthermore the advantages and disadvantages of specific bimetals, types of bimetals and their practical use, and standards dealing with circuit breakers are also described. The last theoretical part of the work describe basic calculations for the design of bimetal. In the practical part were measured the free deflection of the bimetals, the results obtained were processed into graphic dependencies and compared with theoretical values.
Description
Citation
BARTEK, Z. Měření bimetalu u spínacího přístroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen) Ing. Jan Bárta, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student prezentoval práci na téma Měření bimetalu u spínacího přístroje. Student seznámil komisi s obsahem práce. Prezentoval základní princip funkce bimetalu. Popsal měření bimetalů, které provedl u třech různých přístrojů. Představil dvě schémata zapojení pro měření bimetalů. Prezentoval závislost volného průhybu bimetalu na oteplení pro dva různé jističe. Popsal závislost teploty a proudu na čase pro dva jističe. Představil výpočet volného průhybu bimetalu. Prezentoval rozdíly mezi výpočtem a měřením volného průhybu bimetalu pro různé jističe. Student uspokojivě odpověděl na všechny otázky oponenta. S pomocí vysvětlil doplňující otázku komise, co je mez linearity.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO