Palivový článek s metalhydridovým úložištěm vodíku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá problematikou vodíkových palivových článků a skladováním vodíku. Je zde popsána historie vývoje palivových článků, princip jejich funkce a jejich jednotlivé typy se zaměřením na nízkoteplotní palivové články, speciálně pak článek typu PEMFC. Dále jsou popsány metody skladování vodíku se zaměřením na metalhydridové úložiště. V práci je popsáno navržení a sestavení systému s palivovým článkem H-200, jsou změřeny jeho základní charakteristiky a diskutovány odlišnosti vůči charakteristikám od výrobce. Součástí je dále popis chování metalhydridového úložiště HS-760 při vybíjení. Toto chování je měřeno programem, který byl vytvořen v prostředí Labview. Práce obsahuje popis tohoto programu. Program a jím měřená data jsou v elektronických přílohách. Jedna kapitola práce se také věnuje provozním režimům celého systému.
The bachelor thesis deals with hydrogen fuel cells and hydrogen storage. It describes the history of fuel cell development, the principle of their function and their individual types, with a focus on low-temperature fuel cells, especially the PEMFC type. Hydrogen storage methods are also described, with a focus on metal hydride storage. The design and assembly of the H-200 fuel cell system is described, its basic characteristics are measured and its differences from the manufacturer's characteristics are discussed. The discharge behavior of the HS-760 metal hydride storage system is also included. This behavior is measured by a program that was developed in the Labview environment. The thesis contains a description of this program. The program and the measured data are in the electronic appendices. One chapter of the thesis is also devoted to the operating modes of the whole system.
Description
Citation
BRUZL, D. Palivový článek s metalhydridovým úložištěm vodíku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (místopředseda) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student seznámil komisi se svou bakalářskou prací na téma Palivový článek s metalhydridovým úložištěm vodíku. S posudky vedoucího a oponenta seznámil komisi vedoucí práce doc. Novák. Na dotazy oponenta student odpověděl. Při následné diskuzi položil doc. Baxant otázku ohledně účinnosti a parametrů vodíkového uložiště, student reagoval. Další otázku položil Ing. Radil ohledně průběhu praktické části, student odpověděl. Zmíněny byly drobné typografické nedostatky v práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO