Experimentální pracoviště pro výzkum imobilizérů do automobilů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá problematikou dálkového omezení rychlosti vozidla. Cílem práce je realizace experimentálního pracoviště, na kterém bude testováno omezení rychlosti pomocí připojení na interní CAN sběrnici automobilu. V teoretické části je proveden průzkum současných řešení omezovačů rychlosti a jsou zde uvedeny využívané technologie. Dále je v teoretické části proveden průzkum a popis bezpečnostních hrozeb a útoků na technologii ITS-G5. V praktické části bakalářské práce je realizováno experimentální pracoviště, které obsahuje OBD-II simulátor tvořený platformou Arduino UNO a přídavnými moduly, přičemž komunikace probíhá na CAN sběrnici. Součástí experimentálního pracoviště je také vysílač tvořený platformou Arduino NANO. Dále je zprovozněna bezdrátová komunikace mezi OBD-II simulátorem a vysílačem na frekvenci 433 MHz a je realizováno bezdrátové nastavování rychlosti. V závěru je navržena a implementována zpráva typu IVIM pro zpomalení rychlosti vozidla, struktura zprávy byla zvolena podle standardů ISO pro komunikaci technologií ITS-G5. Správnost implementace zprávy byla ověřena a funkčnost otestována pomocí OBD-II simulátoru. V práci tedy bylo sestaveno kompletní experimentální pracoviště, k němuž byl vytvořen návod.
The bachelor’s thesis deals with the issue of remote vehicle speed limitation. The aim of this work is to develop an experimental workplace where the speed limitation using connection to CAN bus will be tested. In the theoretical part, a research on existing solutions of speed limiters is conducted and their protocols and technologies are described. The theoretical part also includes a research and description of possible threats and attacks on technology ITS-G5. The practical part deals with the development of the experimental workplace that consists of an OBD-II simulator and a transmitter. The OBD-II simulator includes Arduino UNO and add-on modules, its communication is realised via CAN bus. Transmitter includes Arduino NANO. Then, a wireless communication between a transmitter and an OBD-II simulator on 433 MHz and the wireless speed adjustments are developed. Finally, the IVIM message is designed and implemented for car speed limitation. Its structure was selected according to ISO standards for communication in ITS-G5 technology. The implementation of this message was tested on an OBD-II simulator. On the whole, a complete experimental workplace was assembled, and its manual was created.
Description
Citation
KUBÁT, M. Experimentální pracoviště pro výzkum imobilizérů do automobilů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (předseda) Ing. Anna Kubánková, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Ilgner (člen) Ing. Tomáš Stodůlka (člen) Ing. Ondřej Mokrý (člen) Ing. Vítězslav Křivánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta: - Popište bezpečnost vašeho řešení i s ohledem na bezpečnostní rizika popsaná v teoretické části. - Jakým způsobe lze optimalizoval dílčí části experimentálního pracoviště jakožto krok vedoucí k sofistikovanějšímu systému?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO