3D tištěná anténa s dielektrickou čočkou pro charakterizaci materiálů metodou ve volném prostoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá možnosti realizace měřicího pracoviště pro charakterizaci permitivity materiálů ve volném prostoru. Součástí pracoviště jsou dvě trychtýřové antény a dvě dielektrické čočky vsazené do přípravku. Práce pojednává o charakteristických vlastnostech materiálů jako jsou permitivita a permeabilita, Dále jsou rozebrány využívané metody k určení permitivity. V další části práce je uveden teoretický rozbor k návrhu širokopásmové trychtýřové antény s dielektrickou čočkou. Kapitola 3D tisku a povrchové úpravy se zabývá problematikou 3D tisku a možnosti nanesení vodivé vrstvy na plastové komponenty. V následující části jsou prezentovány výpočty modelu a výsledky ze simulací v programu CST Microwave Studio. Dále je téma zaměřeno na konstrukci a výrobu měřícího pracoviště. V závěru jsou zhodnoceny dosažené výsledky.
This bachelor´s thesis deals with the free space setup for material permittivity characterization. The workplace includes two horn antennas, two dielectric lenses and sample holder. The work deals with the characteristic properties of materials such as permittivity and permeability. Further, the methods used to determine permittivity are discussed. The next part of the work is focused on a theoretical analysis of the design of a broadband horn antenna with a dielectric lens. The chapter 3D printing and surface treatment deals with the issue of 3D printing and the possibility of applying a conductive layer on the plastic components. The following section presents the calculated and simulated results performed in CST Microwave Studio. In the next chapter, mechanical construction and measurement setup fabrication are discussed. In the end, the achieved results are evaluated.
Description
Citation
HORNÍK, M. 3D tištěná anténa s dielektrickou čočkou pro charakterizaci materiálů metodou ve volném prostoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Dr. Ing. Zbyněk Raida (předseda) doc. Ing. Roman Šotner, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Milan Sigmund, CSc. (člen) Ing. Peter Barcík, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Lukeš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise. Dr. Dvořák: Uvažoval jste o stínění přípravku? Student odpovídá.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO