Elektrické vlastnosti pokožky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá vlastnostmi lidské kůže, možnostmi měření její impedance a návrhem vhodné elektrody pro měření. Pro modelování byly použity různé náhradní modely impedance kůže a popsány jevy vznikající na rozhraní mokrá elektroda – elektrolyt, které významným způsobem měření impedance ovlivňují. Byl proveden popis funkce suché planární elektrody a její návrh pro ověřovací měření. Kontrolní měření bylo provedeno s pomocí vývojového kitu EVAL-AD5933EBZ ve frekvenčním rozsahu 5 kHz až 100 kHz na třech různých místech lidského těla a výsledky byly zobrazeny v grafech ve formě absolutní hodnoty impedance a její fáze. Správnost naměřených hodnot byla ověřena srovnáním s výsledky jiné práce, používající jiný typ elektrody. Hlavním cílem bylo ověření možnosti použít geometrie suché planární elektrody v kombinaci s dostupným vývojovým kitem pro jednoduché diagnostické aplikace.
This work deals with the electrical properties of human skin, the possibilities of measuring its impedance, and the design of suitable electrodes for measurement. Various equivalent circuits for human skin were used, and phenomena that occur at the wet electrode-electrolyte interface, which significantly affect the measurement, were described. A description of the function of a dry planar electrode and its design for verification measurements were performed. Control measurements were performed using a EVAL-AD5933EBZ development kit in a frequency range of 5 kHz to 100 kHz at three different locations on the human body; the results were plotted in the form of the absolute value of the impedance and its phase. The accuracy of the measured values was verified by comparing the results with other works using a different electrode type. The main result of this work was to verify the possibility of using the geometry of a dry planar electrode in combination with an easily accessible evaluation board for simple diagnostic applications.
Description
Citation
HELLOVÁ, M. Elektrické vlastnosti pokožky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Tomáš Binar, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Tomáš Kazda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marie Sedlaříková, CSc. (člen) Ing. Jiří Starý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Čím si vysvětlujete pokles naměřené hodnoty impedance u suché elektrody mezi časy t= 0 s a t= 300 s. SW použitý pro měření je specifický pro daný vývojový kit nebo se jedná o univezrální řešení? Popř. lze pro měření využít i jiný SW? Jaký má pot vliv na hodnoty impedance? Měření probíhalo na jedné nebo více osobách? Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO