Kompenzace kmitočtových charakteristik reproduktorů pro širší poslechové pole

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou výpočtu průměrné impulzové odezvy místností. Jsou zde rozebrány měřící signály MLS a lineárně/exponenciálně přelaďovaný sinusový signál. Představeny jsou interpolační metody a jejich využitelnost při výpočtu odezvy místnosti. Číslicové filtry jsou pak popsány jako nástroj pro ekvalizaci kmitočtových odezev. V první části práce jsou naměřeny různé místnosti pomocí 64 impulsních odezev, na kterých jsou pak vyzkoušený interpolační metody. Tyto metody byly dále optimalizovány a byla vybrána jedna metoda pro výpočet průměrné impulsní odezvy celých místností. V druhé části práce probíhaly poslechové testy metodou AB*X pro porovnání průměrných impulsních odezev s vybranými body v místnostech. Výsledné impulsní odezvy pak byly kompenzovány knihovnou kmitočtových filtrů.
This bachelor thesis studies problematics of calculating average impulse responses of rooms. Measuring signals like MLS or linear/exponential sine sweep are described. Basic methods of interpolation are explained and their applicability in frequency response calculations is described. Digital filters are explained as a tool for frequency response equalization. First part of this thesis tests methods of interpolation on 64 measured impulse responses. These methods have been further optimized and one was chosen to calculate the average impulse response for each of the measured rooms. Second part consists of AB*X listening tests deployed to find subjective aural differences of the interpolated impulse responses and few of the measured impulse responses. These interpolated impulses responses were further compensated using a warped filter library.
Description
Citation
BERÁNEK, Š. Kompenzace kmitočtových charakteristik reproduktorů pro širší poslechové pole [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Zvuková produkce a nahrávání
Comittee
doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (předseda) Ing. David Kubánek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Záviška (člen) MgA. Michal Indrák, Ph.D. (člen) Ing. Jana Jelínková (člen)
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil bakalářskou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázka 1: V práci uvádíte, že by pro dálkový test byl vhodnější test na základě preference – shootout test. Popište jeho metodiku a vysvětlete, proč by byla v dané situaci vhodnější. - Student dostatečně odpověděl na otázku. Otázka 2: Vysvětlete detailně, jak byl proveden poslechový test a co vlastně měly subjekty hodnotit. Co konkrétně bylo myšleno „rozpoznáním neznámé ukázky”, jak je uvedeno v kapitole 11.2? - Student dostatečně odpověděl na otázku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO