Experimentální ověření tuhosti ložisek polohovacího mechanismu pro optickou komunikaci mezi satelity

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předložená diplomová práce se zabývá zjištěním tuhosti předepnutého dvouřadého ložiska s kosoúhlým stykem v relevantních podmínkách. V úvodu práce jsou popsány základní znalosti týkající se dvouřadých ložisek s kosoúhlým stykem a souvislosti vnitřní vůle, předpětí a dalších vlivů na tuhosti. V práci je uveden přehled studií zabývajících se tuhostí ložisek a přehled zařízení, která slouží pro experimentální zjištění tuhosti. Následně je popsáno vlastní řešení, ve kterém prvně proběhl teoretický výpočet tuhosti ložiska. K zjištění experimentálních hodnot bylo nutné navrhnout a zkonstruovat experimentální zařízení pro testování ložiska v relevantních podmínkách. Z naměřených dat a teoretických výpočtů byl zjištěn vliv materiálu a teploty na tuhosti ložiska. Výstupem práce je funkční vzorek, se kterým proběhlo testování ložiska.
This master´s thesis deals with the determination of the stiffness of a preloaded double-row bearing with an angular contact in the relevant conditions. The introduction describes the basic knowledge about double row angular contact bearings and the relationship between internal clearance, preload and other effects on stiffness. An overview of studies dealing with bearing stiffness and an overview of devices used for experimental stiffness determination is given. Subsequently, the solution itself is described, in which the theoretical calculation of the bearing stiffness was performed first. To determine the experimental values, it was necessary to design and construct experimental device for testing the bearing in the relevant conditions. The effect of material and temperature on the stiffness of the bearing was determined from the measured data and theoretical calculations. The result of this thesis is a functional device, which was used to test the bearing in the thermal chamber.
Description
Citation
SVOBODA, T. Experimentální ověření tuhosti ložisek polohovacího mechanismu pro optickou komunikaci mezi satelity [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční inženýrství
Comittee
prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Daniel Koutný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Maňas, Ph.D. (člen) Ing. Jan Čermák, Ph.D., MBA (člen) Ing. Petr Čížek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Hutař, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
Student prezentoval výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky oponenta. Otázka oponenta 1: Výstupem práce má být výsledek typu aplikovaný výsledek (Fužit, Fprum, Gprot, Gfunk, R). 1) O který z nich se jedná, 2) v čem spočívá novost a jedinečnost. ZODPOVĚZENO Otázka oponenta 2: Vysvětlete text v kapitole 2.4. „Navíc se dosáhne lepšího rozložení zatížení na valivé elementy, což zvýší únosnost. ZODPOVĚZENO Otázka oponenta 3: Změna teploty může obecně změnit provozní vůli ložiska. Vysvětlete? ZODPOVĚZENO Otázka oponenta 4: Vysvětlete, text v kap. 3.1: odst 2 ….. cílem práce je řešit teoreticky a experimentálně ložisko v podmínkách napodobujících provoz ložiska v polohovacím mechanismu satelitu na nízké oběžné dráze Země. ČÁSTEČNĚ ZODPOVĚZENO dr. Čermák: Kde působí síla mezi ozubenými koly? Jaká síla působí na ložisko? Jaké je rozložení zatížení na jednotlivé elementy? ČÁSTEČNĚ ZODPOVĚZENO dr. Čermák: Proč nemůže být ve Vaší aplikaci ložisko s vůlí? NEZODPOVĚZENO dr. Čermák: Jak působí předpětí na ložisko? Co se stane s ložiskem při nalisování? ZODPOVĚZENO dr. Čermák: Jak je to s teplotou? Jaký má vliv? Jak může dojít ke ztrátě vůle v ložisku i když mají stejnou tepelnou roztažnost? NEZODPOVĚZENO doc. Mazůrek: Proč jste neudělal podrobnější analýzu na základě modelu, který byl experimentálně verifikován? K čemu je ten model? ČÁSTEČNĚ ZODPOVĚZENO
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO