Deformačně-napěťová analýza tepny s ateromem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V této diplomové práci je rozpracována deformačně napěťová analýza kyčelní tepny s ateromem. Model tepny je vytvořen jako 2D a symetrický dle osy y. První část práce se zabývá rešerší, která zahrnuje zisk informací z oblasti medicíny potřebných k řešení dané problematiky. Další část se věnuje nelineární mechanice, konstitutivnímu modelování z hlediska biomechaniky a výpočtovému modelování tepen. V následující části je již provedena analýza pro zatížení tepny fyziologickým a také vysokým krevním tlakem. Nakonec byly specifikovány nejistoty použitého modelu a vyhodnoceno riziko ruptury aterosklerotického plátu.
This master thesis analyses stress and strain of iliac artery with atheroma. Model of artery is created as 2D and symmetric about the y-axis. The first part of the thesis deals with a research, which includes obtaining information from medicine, which is necessary fort the right solution of the task. Next part dedicates to nonlinear mechanics, constitutive modeling from the view of biomechanice and computational modeling of arteries. In the next part is made analysis for load on artery by physiological and also by high blood pressure. In the end were specified uncertainties of the used model and evaluated chance of atherosclerotic plaque rupture.
Description
Citation
JANÍK, R. Deformačně-napěťová analýza tepny s ateromem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomechanika
Comittee
prof. Ing. Vladislav Laš, CSc. (předseda) doc. Ing. Luboš Náhlík, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jindřich Petruška, CSc. (člen) prof. Ing. Přemysl Janíček, DrSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Florian, CSc. (člen) prof. Ing. Jaroslav Zapoměl, DrSc. (člen) prof. RNDr. Michal Kotoul, DrSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Hadaš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Návrat, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Burša, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student ve vymezeném čase prezentoval svoji diplomovou práci, dále byly přečteny posudky a zodpovězeny dotazy oponenta. Poté byly členy komise položeny následující otázky související s diplomovou prací: Jakým způsobem jste prováděl zprůměrování experimentálně zjištěných hodnot chování jednotlivých vrstev tepny? Nemohla se v závislosti na jemnosti sítě měnit poloha maximálního redukovaného napětí? Mohl byste slovně zhodnotit deformace ateromu v jednotlivých směrech? Jaká je maximální fyziologická tloušťka fibrózního krytu? Nebylo by podle vás vhodné zahrnout také zatížení podélnou silou a zbytkovou napjatost? Z čeho soudíte, že redukované napětí je vhodnou veličinou pro vyhodnocení rizika ruptury? Co je to konstitutivní model? Jak jste určil pevnost fibrózního krytu? Jak vyhodnotíte bezpečnost pokud je mezní hodnota dána s určitým rozptylem? Po zodpovězení všech dotazů byla obhajoba celkově hodnocena jako dostatečná / E.
Result of defence
práce nebyla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO