Simulace rozběhu Lavalova rotoru uloženého v nelineárních vazbách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předkládaná diplomová práce se zabývá simulací rozběhu Lavalova rotoru uloženého v nelineárních vazbách. První část práce se zabývá rešeršní studií, která je zaměřena jak na popis Lavalova rotoru a pohybové rovnice pro případ tuhého a pružného rotoru, tak na popis a možnosti modelování hydrodynamických a magnetických ložisek, která byla pro práci vybrána. Druhá část práce je věnována simulacím rozběhu rotoru pro různé přístupy modelování hydrodynamických a magnetických ložisek. Pomocí simulací provedených v časové oblasti je vyhodnoceno a porovnáno dynamické chování Lavalova rotoru. Simulace jsou provedeny v MATLABu.
The presented diploma thesis deals with simulation of Laval rotor supported by nonlinear bearings. The first part of thesis deals with research, which is focused on description of Laval rotor and motion equations for case of rigid and flexible rotor, also on description and modeling of hydrodynamic and magnetic bearing, which is considered in thesis. The second part of thesis deals with simulation of rotor for different approaches to modeling hydrodynamic and magnetic bearings. Using simulations performer in time domain, the dynamic behavior of Laval rotor is evaluated and compared. Simulations are performer in MATLAB.
Description
Citation
KRČEK, A. Simulace rozběhu Lavalova rotoru uloženého v nelineárních vazbách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inženýrská mechanika a biomechanika
Comittee
prof. Ing. Vladislav Laš, CSc. (předseda) doc. Ing. Luboš Náhlík, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jindřich Petruška, CSc. (člen) prof. Ing. Přemysl Janíček, DrSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Florian, CSc. (člen) prof. Ing. Jaroslav Zapoměl, DrSc. (člen) prof. RNDr. Michal Kotoul, DrSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Hadaš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Návrat, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Burša, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
Student ve vymezeném čase prezentoval svoji závěrečnou práci. Poté byly předneseny posudky a zodpovězeny dotazy oponenta. Následně byly pokládány další otázky vztahující se k diplomové práci: Co je nelinearita rotoru? Může být u rotoru nepřítomna jeho tuhost? Jak může být chování rotoru podobné ustálenému stavu? Jaký je rozdíl mezi chaotickým a nepředvídatelným chováním rotoru? Co je bifurkační diagram? Jak jste se vypořádal s rovnovážnou polohou rotoru v tíhovém poli? Jaký jiný rotor kromě Lavalova jste ještě uvažoval? Jak jste určoval tuhost pružin představujících ložiska? Nepozoroval jste nelineární závislost tuhosti na otáčkách? Neprojevilo se na výsledcích tlučení oleje? Od jaké rychlosti jste realizoval rozběh rotoru? Po zodpovězení všech dotazů bylo vystoupení hodnoceno jako výborné.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO