Obnova společenského domu ve Zlobicích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předmětem bakalářské práce je rekonstrukce historického objektu v obci Zlobice a přístavba obecního úřadu spolu s prostory pro technické služby obce. Tento projekt navazuje na předmět AG034 Ateliér architektonické tvorby 4 – obnova památek. Řešený objekt byl vybudován ve 20. letech 20. století. Původně měl pouze jedno nadzemní podlaží. Nachází se v jádru původní obce. Je součástí řadové zástavby rodinných domů venkovského typu. Na přelomu 20. a 21. století byla k objektu přistavěná část se sociálním zařízením a bytem pro správce. V tomto období bylo druhé nadzemní podlaží přestavěno a vznikly zde 3 byty, ze kterých je jeden ve velmi dobrém, zachovalém stavu. Návrh usiluje o dotvoření nádvoří objektu do původního stavu podle historických podkladů. Bude odstraněna přístavba se sociálním zařízením a bytem pro správce. Nahradí ji budova obecního úřadu a budova technických služeb, která kolmo navazuje na úřad. První nadzemní podlaží historického objektu bude sloužit pro společenské a reprezentativní akce obce. Jedna místnost je zde vyhrazena pro klubovnu. Druhé nadzemní podlaží historického objektu bude mít obec jako možné sociální bydlení. Největší byt je vyhrazen pro správce objektu. Nádvoří uzavírá budova, která slouží účelům přilehlého parku. Dřívější lesopark byl přetvořen na dva prostory oddělené komunikací. Na jedné straně jsou pobytové terasy. Na straně druhé je vytvořen prostor hlediště a parketu pro případné venkovní události.
The subject of the bachelor's thesis is the reconstruction of a historic building in the village of Zlobice and the addition of a municipal office together with premises for technical services of the village. This project is a continuation of the subject AG034 Studio of Architectural Creation 4 - restoration of monuments. The solved object was built in the 1920s. Originally, it had only one floor. It is located in the heart of the original village. It is part of a terraced development of country houses. At the turn of the 20th and 21st century, a part with a bathroom and an apartment for the administrator was added to the building. During this period, the second floor was rebuilt and 3 apartments were built here, one of which is in very good, well-preserved condition. The design seeks to complete the courtyard of the building to its original condition according to historical documents. The extension with bathroom and apartment for the administrator will be removed. It will be replaced by the municipal office building and the technical services building, which is perpendicular to the office. The first floor of the historic building will be used for social and representative events of the village. One room is reserved for the clubhouse. The second floor of the historic building will have the village as a possible social housing. The largest apartment is reserved for the building manager. The courtyard is closed by a building that serves the purposes of the adjacent park. The former forest park was transformed into two areas separated by a path. On one side are residential terraces. On other side, an auditorium and parquet space is created for possible outdoor events.
Description
Citation
DOBEŠ, J. Obnova společenského domu ve Zlobicích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
prof. Ing. Jitka Mohelníková, Ph.D. - předseda, Ing. arch. Tomáš Pavlovský, Ph.D. - místopředseda, Mgr. Markéta Žáčková, Ph.D. - tajemník, Ing. arch. Petra Matoušková - člen, Ing. Jakub Kotrla - člen, Ing. Ing. Petr Kacálek, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-06-08
Defence
Student představil téma svého bakalářského projektu, jímž je obnova společenského domu ve Zlobicích a navržení nových prostor pro administrativu. V úvodu se věnoval širším územním vztahům, charakteru pozemku, dopravní dostupnosti a skladbě areálu. Následně přistoupil k objasnění svých vstupů do historického objektu. Prezentace projektu byla připravena dobře, výklad byl konzistentní. Na doplňující dotazy členů komise student odpovídal s jistými rozpaky. Zaváhání projevil zejména nad otázkou poddimenzování schodiště, již nedovedl adekvátně vysvětlit. V rámci rozpravy nad výkresovou dokumentací a modelem architektonického detailu byla diskutována následující témata: motivace k použití WC kombi ve vztahu k řešení předstěnou, které by bylo vhodnější s ohledem na skutečnost, že objekt je památkově chráněný; podcenění instalačních rozvodů TZB a odvětrávání; chybějící hromosvody; neodpovídající tloušťka plechu použitého pro model detailu; v závěru rozpravy byla vznesena výhrada vůči uplatnění hliníkové střešní krytiny a vůči nevyužití podkroví rekonstruovaného objektu. Členové komise se shodli, že návrh by zasloužil pečlivější propracování.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO