Bydlení na okraji města

Abstract
Na základě moji studie výtvořené v druhém ročníku bakalářského studia na stavbení fakultě, je zpracovaná nasledující bakalářská záverečná práce, která dale pokračuje do stupně Dokumentace pro stavení povolení a Dokumentace pro provádění stavby. Temou práce je viladům v Masarykove čtvrti v Brně. Základní ideou mého návrhu bylo vytvořit moderní bytový dům z nadstandardnímí byty. Objekt reaguje na okolní zástavbu, je návřen s ohledem na uliční čáru a výšku okolních budov. Kompozice objektu je vepsana do půdorysu čtverce a je tvořená uskočením výšek a dvou protilehlých části a vytváří dojem, že je poskládána z několika hmot. Uskočení je vytvořeno z důvodu většího soukromí mezi byty a zabránění vizuálnímu převýšení vůčí okolním stavbam. Do severní částí objektu patří komunikační jadro, ložnice se soukromou koupelnou a pracovny. Orientace obývacích pokojů a jidelen s kuchyni do jížní strany umožňuje příjemné posezení v nejvíc osvětlené části objektu. Pozemek objektu je omezen betonovým plotem. Viladům obsahuje 4 nadzemních podláží. Hlavní vstup a vjezd je umožněn z ulice Helceletova. Přízemí obsahuje vstupní halu, kočárkárnu, 4 sklepní koje a 8 parkovacích stání včetně 1 imobilní. V horních podlážích jsou umístěné byty s terasy. Každý byt má svůj osobní typ dispozice, co vyplývá z různých pozice vstupů do bytů. 2 horní byty jsou mezonetové. Fasáda objektu je vyplněná v bílé silikonsilikátové omitce a strukturované omítce jemného pohledového betonu šedého odstínu pro vizuální oddelení a odlehčení obytných podlaží.
On a basis of my project of the second year of bachelor’s study on the Faculty of Civil Engineering the following bachelor‘s thesis is prepared, which goes on to the Documentation for Building Permit and Documentation for Construction. The theme of the work is Viladům in the Masaryk´s quarter in Brno. The basic idea of my project was to create a modern building with four above-standard apartments. The building responds to the surrounding buildings, it is designed with regard to the street line and the height of the surrounding buildings. The building corresponds to the surrounding buildings and taking into account the street line and the height of the surrounding buildings. The composition of the building is inscribed in the floor plan of the square and is formed by the play of heights and the movement of two parts in opposite directions and gives the impression that it consists of several figures. The jump-off is created for the sake of greater privacy between the flats and to prevent the visual overhang of the surrounding buildings. The northern part of the building includes a communication core, a bedroom with a private bathroom and an office. The orientation of the living rooms and dining rooms with the kitchen to the south side makes it pleasant sitting in the most illuminated part of the building. The land of the building is enclosed by a concrete fence. Viladům contains 4 floors. The main entrance is from Helceletova Street. The ground floor contains an entrance hall, a¨pram room, 4 cellars and 8 parking spaces, including 1 handicap. In the upper floors there are apartments with terraces. Each apartment has its own personal type of layout, which results from the different position of the entrances to the apartments. The 2 upper apartments are duplex. The facade of the building is filled in white silicone silicate plaster and structured plaster of fine gray-colored concrete for visual separation and lightening of the living floors.
Description
Citation
RADCHENKO, M. Bydlení na okraji města [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
doc. Ing. Libor Matějka, CSc., Ph.D., MBA - předseda, doc. Ing. arch. Petr Dýr, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Viktor Svojanovský - tajemník, Ing. Vladimír Hudeček - člen, Ing. arch. Lukáš Ležatka, Ph.D. - člen, Ing. Radim Kolář, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-06-07
Defence
Student prezentuje svoji práci. Připomínky oponenta: Situace? Odvodnění terasy? Kotvení zábradlí? Řešení základů? Vytápění? Otázky komise: Krytí proti slunci? Odvodnění terasy? Uložení balkonových dveří? Dimenze stopních kcí a věnců jejich spojitost? Na převážnou většinu otázek položených komisí v rámci odborné rozpravy zodpověděl dobře a prokázal potřebné znalosti.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO