Vyhodnocení morfologie dna vodní nádrže pomocí dat z batymetrického měření

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Zanášení nádrží je jedním z aktuálních problémů v oblasti vodohospodářství. Pomocí moderní přístrojové techniky a batymetrického měření je možné zjistit současný stav morfologie dna nádrží a vymodelovat tzv. digitální modely reliéfu, resp. terénu. Tato práce se zaměřuje na vyhodnocení průběhu zanášení horní části vodního díla Nové Mlýny – horní od jeho uvedení do provozu v roce 1978 až po zaměření dna nádrže v roce 2018 pomocí posouzení změny objemu vody v nádrži. Součástí práce je i podrobný návod pro vyhodnocení v programech ArcGIS a Atlas DMT a ověření správnosti postupu. Pomocí uvedených programů jsou vymodelovány digitální modely terénu a vypočteny batygrafické křivky, které byly použity pro vyhodnocení změny objemu a následně míry zanesení nádrže. Celková ztráta objemu nádrže během čtyřiceti let provozu je odhadnuta na 500 tis. m3, což se rovná 28 % z celkového objemu nádrže. Z toho bylo zaneseno 300 tis. m3 za posledních deset let. Výsledky jsou součástí projektu ATCZ28 SEDECO - Sedimenty a ekosystémové služby ve vzájemném působení s povodněmi a suchem v pohraniční oblasti AT-CZ.
Sedimentation of reservoirs is one of the current problems in the field of water resource management. The actual conditions of the bed morphology can be scan by modern bathymetric sensors or measuring and then transferred to digital terrain models. This bachelor thesis evaluates the process of the sedimentation of the upper reservoir of Nové Mlýny reservoir since its first filling in 1978 to the newest measuring in 2018 using an assessment of a water volume changes in the reservoir. The thesis also describes a detailed manual of reservoir volumes evaluation in the programs ArcGIS and Atlas DMT, and verification of the method accuracy. These programs were used for creating the digital terrain models and calculating area-volume curves that were utilized for evaluation of a volume change and then for the amount of the reservoir sedimentation. The total volume of the reservoir loss during the forty years is estimated as 500 thousand m3 which equals 28 % of the total reservoir volume, at least the 300 thousand m3 of sedimentation was realised in the last ten years. The outcomes are part results of the project ATCZ28 SEDECO – Sediments, ecosystem services and interrelation with the floods and droughts in the AT-CZ border region.
Description
Citation
JÍLEK, D. Vyhodnocení morfologie dna vodní nádrže pomocí dat z batymetrického měření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
doc. Ing. Daniel Marton, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Petr Hluštík, Ph.D. - místopředseda, Ing. Martin Bednář - tajemník, doc. Ing. Aleš Dráb, Ph.D. - člen, prof. Ing. Miloš Starý, CSc. - člen, Ing. Tomáš Kozel, Ph.D. - člen, Ing. Karel Hrich, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student představil komisi téma a obsah svojí bakalářské práce s názvem Vyhodnocení morfologie dna vodní nádrže pomocí dat z batymetrického měření. Student představil téma a vodní dílo Nové Mlýny. Následně představil několik zaměření dna nádrže z různých roků, ze kterých následně vytvářel digitální modely terénu dna nádrže. Z modelů student vytvořil batygrafické křivky nádrže a následně je porovnal s daty z manipulačního řádu nádrže. Pomocí získaných křivek a modelů terénu student vyhodnocoval zanesení nádrže. Na připomínky / dotazy plynoucí z posudků vedoucího / oponenta a komise při odborné rozpravě nad bakalářskou prací student odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO