Detekce a filtrace chimér v amplikonové sekvenaci

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Chimérické sekvence jsou častým artefaktem vyskytujícím se v sekvenačních datech po amplifikaci vzorků polymerázovou řetězovou reakcí. Výskyt těchto artefaktů může výrazně znehodnotit výsledky prováděné analýzy. Proto je detekce a následná filtrace chimérických sekvencí nezbytným krokem ve výpočetním zpracování sekvenačních dat. Součástí této práce je vysvětlení mechanismu vzniku těchto artefaktů a také možnosti omezení jejich výskytu. Cílem této práce je realizace algoritmu pro detekci a filtraci chimér v jazyce R a následné testování úspěšnosti algoritmu na vlastních datech poskytnutých Výzkumným ústavem veterinárního lekařství v Brně.
Chimeric sequences are the most common artifacts that can occur in sequencing data after the sample amplification using the polymerase chain reaction. The presence of these artifacts can negatively affect results of the analysis. Therefore, the detection and subsequent filtration of chimeric sequences is an important step in the computational processing of sequencing data. This work deals with the principle of chimera formation and the possibility of reducing their occurrence. The aim of this work is to implement an algorithm for chimeras detection in R language and testing its accuracy on data provided by the Veterinary Research Institute in Brno.
Description
Citation
HEŘMÁNKOVÁ, K. Detekce a filtrace chimér v amplikonové sekvenaci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Jiří Hozman, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (místopředseda) Ing. Lukáš Smital, Ph.D. (člen) Ing. Kateřina Jurečková (člen) MUDr. Jaromír Gumulec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Doc. Hozman položil otázku, proč maté nestandardní obsah práce? Ing. Smital položil otázku, co se děje se vzorky po detekci chimér? Jaký je procentuální výskyt chimér v datovém souboru? Studentka obhájila bakalářskou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO