Ověření možnosti recyklace geosyntetických výztužných mříží v asfaltových směsích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Bakalářská práce se zabývá tématem recyklace sklovláknitých geosyntetických výztužných mříží, které se aplikují do asfaltových vozovek. V teoretické části jsou popsány obecné vlastnosti výztužných materiálů, a to jak plošných výztuží, tak i rozptýlených výztužných vláken. Dále je zde charakterizován R-materiál a jeho použití v současnosti. V praktické části jsou zkoumány vlastnosti R-materiálu, jenž obsahuje odfrézované sklovláknité mříže. Za tímto účelem bylo vyrobeno několik sad zkušebních těles z R-materiálu, s podílem odfrézovaných sklovláknitých geomříží. Jednotlivé vlastnosti vzorků byly následně porovnávány s výchozí sadou, která odfrézované mříže neobsahovala. Dalším srovnávacím vzorkem byl R-materiál, do kterého byla přidána výztužná vlákna Forta-Fi. Na vyrobených vzorcích byly provedeny funkční zkoušky ITS a tuhost.
The bachelor thesis deals with the topic of re-using reinforcing fiberglass grid which are applied to asphalt layers. The theoretical part describes the general properties of reinforcing materials which includes reinforcement grids and also reinforcing dispersed fibres. There is also a characterization of reclaimed asphalt pavement and its current use. The practical part investigates the properties of reclaimed asphalt pavement which contains milled fiberglass grids. For this purpose several sets of test specimens were made of reclaimed asphalt pavement with proportion of milled fiberglass geogrids. The individual properties of the samples were compared with the initial set which did not contain milled grids. Another comparative sample was R-material to which were added Forta-Fi reinforcing fibers. Functional tests ITS and stiffness were performed on the made samples.
Description
Citation
PROVAZNÍK, P. Ověření možnosti recyklace geosyntetických výztužných mříží v asfaltových směsích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
doc. Ing. Dušan Stehlík, Ph.D. - předseda, Ing. Martin Smělý, Ph.D. - místopředseda, Ing. Petr Veselý - tajemník, Ing. Ondřej Dašek, Ph.D. - člen, Ing. Martin Všetečka, Ph.D. - člen, Ing. Jiří Čepil - člen,
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
Student představil v 10 minutách svou bakalářskou práci na téma Ověření možnosti recyklace geosyntetických výztužných mříží v asfaltových směsích. Poté zodpověděl na otázky oponenta: Otázka: V kapitole 6.2 je zobrazena tabulka 5. Jak si autor vysvětluje rozdílnost výsledků mezerovitostí pokud se jedná o stejné směsi? Odpověď: Student si to vysvětluje tím, že zrna směsi se sítí mohou být více podrcena. Otázka: V kapitole 6.3.2 student obhajuje výsledné moduly tuhosti jednotlivých vzorků. Proč tedy vzorek 2L s mírou zhutnění 99,3% dosahuje lepších výsledků než vzorek 2 s mírou zhutnění 100%? Odpověď: Student přisuzuje rozdílnost odchylce výsledků, či přítomnosti sítě ve směsi, což by vyžadovalo více testovaných těles. Diskuze: Otázka: Kolik se přidávalo té geosyntetické sítě do směsi R materiálu? Odpověď: Obsah geosyntetik ve směsi je přibližně 5 promile. Otázka: Zjišťoval jste homogenizaci z odběrů? Odpověď: Nezjišťoval, homogenizace student částečně docílil kvartací. Otázka: Jak oddělit geomříž od směsi? Odpověď: Soustava sít či vodou.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO