Vytápění objektu s restaurací

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Bakalářská práce řeší návrh vytápění objektu s restaurací. Objekt má dvě nadzemní podlaží a je ukončen plochou střechou. V prvním nadzemním podlaží se nachází restaurace a následně ve druhém nadzemním podlaží penzion. Práce je rozdělaná do tří částí, které se skládají z teoretické, výpočtové a projektové části. Teoretická část se zabývá seznámením s tepelnými čerpadly. Základními informacemi, historií, principem fungování a rozdělením tepelných čerpadel dle druhu. Podrobněji je rozebráno tepelné čerpadlo typu země/voda. Výpočtová část se věnuje samotnému návrhu vytápění a návrhu přípravy teplé vody. Objekt je vytápěn pomocí podlahového vytápění a soustavy otopných těles. Jako tepelný zdroj je navrženo tepelné čerpadlo země/voda se svislými kolektory (vrty). Větrání budovy v prvním podlaží nucené za pomoci dvou vzduchotechnických jednotek a v druhém podlaží přirozené. Příprava teplé vody je zajištěna formou dvou nepřímotopných zásobníku pro předehřev a dohřev teplé vody. Předehřev teplé vody solárními kolektory. Projektová část obsahuje technickou zprávu a výkresovou dokumentaci.
The objective of this bachelor thesis is to design a heating system for a two-floor building containing a restaurant on the 1st floor, and a guest house on the 2nd floor. The building has a flat roof. The thesis is divided in three parts: theoretical, calculating, and project documentation part. The theoretical part focuses on the heat pumps: basic information, history, principle of functioning and types of pumps. The ground / water heat pump is studied in detail. The calculating part presents the heating project itself and the proposal of hot water preparation. The building is heated by the means of underfloor heating as well as a system of heaters. The heat source is designed as a ground-water heating pump with vertical ground collectors. The ventilation of the 1st floor is forced via two HVAC units, the ventilation of the 2nd floor is natural. The preparation of hot water is assured by two non-direct heating storage tanks for preheating and reheating water. Preheating by solar collectors. The project documentation part contains the technical analysis and drawing documentation.
Description
Citation
ČECHLOVSKÁ, M. Vytápění objektu s restaurací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
Doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. - předseda, prof. Ing. Jiří Hirš, CSc. - místopředseda, Ing. Alexandr Baroň - tajemník, Ing. Olga Šmídová - tajemník, Ing. Petr Blasinski, Ph.D. - člen, Ing. Karolína Vyhlídalová, Ph.D. - člen, doc. Ing. Ondřej Šikula, Ph.D. - člen, Ing. Radim Kolář, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
Studentka nejprve představila svou práci formou prezentace v PowerPointu, kde popsala Vytápění objektu s restaurací. Vyjádřila se k připomínkám oponenta a odpovídala na připomínky členů komise. 1. Na straně 17 uvádíte, že tepelné čerpadlo funguje jako chladnička, jen na opačném principu. Jak se tento děj nazývá z fyzikálního hlediska, popište ho a vysvětlete. 2. Je možné primární okruh TČ země-voda s výkonem nad 30 kW navrhovat zjednodušenou metodou? Jaké metody se pro návrh primárního okruhu s vyšším výkonem TČ používají? Jaké jsou okrajové podmínky použití zjednodušené výpočetní metody? Byly tyto podmínky při návrhu zemních vrtů dodrženy? 3. Kolik maximálně procent z užitného tepelného toku (tepelný tok nahoru) podlahového vytápění může tvořit ztrátový tepelný tok (tepelný tok dolů) dle ČSN EN 1264-2+A1? Bylo toto kritérium zohledněno při návrhu podlahového vytápění? Jaké by bylo třeba navrhnout řešení, aby bylo toto kritérium splněno? 4. Topný okruh podlahového vytápění A5 obsluhuje 3 oddělené místnosti. Bylo při návrhu vinutí topného okruhu zohledněno postupné chladnutí topné vody? 5. Je možné použít automatický odvzdušňovací ventil u solárních kolektorů (na střeše)? Jaké jsou podmínky pro jeho použití, umístění a provoz? Připomínky 1. Jak byl stanoven výkon vzduchotechniky v závislosti na tepelných ztrátách prostupem a větráním. 2. V čem se bude lišit ztráta větráním mezi byty a restaurací. 3. Jaký výstup teploty bude z tepelného čerpadla? 4. Proč je v projektu uvažováno 800 litrů vody? Studentka vcelku dobře reagovala na připomínky oponenta i členů komise k předložené diplomové práci a snažila se obhájit většinu svých řešení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO