Analýza obecního rozpočtu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Bakalářská práce se zabývá analýzou obecního rozpočtu města Šternberk pro zvolené sledované období 2016, 2017, 2018, 2019 a 2020. K roku 2020 jsou hodnoty zahrnuty pouze ke dni 31.10. 2020. Podrobně jsou analyzovány příjmy a výdaje v jednotlivých letech a v jednotlivých odvětvích. V práci jsou vypsány všechny hodnoty schválených, upravených a skutečných rozpočtů ve sledovaném období. Cílem této práce je zjistit, jak obec hospodaří se svými finančními prostředky, následně celý tento hospodářsky proces zhodnotit a navrhnout případná zlepšení, která by pomohla hospodářskému rozvoji města.
The bachelor´s thesis analyses the municipal budget of the Šternberk city for the selected monitored period of 2016, 2017, 2018,2019 a 2020. For the year 2020, the values are included only as of 31.10.2020. Revenues and expenditures in individual sectors are analyzed in detail. The autor lists all the values of approved, adjusted, and authentic budgets in the monitored period. This thesis aims first to determine how the municipality manages its financial resources, and secondly evaluate the whole pandemic process while suggesting possible improvements to help the city´s economic development.
Description
Citation
KNOPP, L. Analýza obecního rozpočtu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Městské inženýrství
Comittee
doc. Ing. Tomáš Vymazal, Ph.D. - předseda, Ing. Eva Vítková, Ph.D. - místopředseda, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - tajemník, Ing. arch. Jan Májek, Ph.D. - člen, Ing. Marie Rusinová, Ph.D. - člen, Ing. Richard Svoboda, Ph.D. - člen, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Student během své prezentace bakalářské práce s názvem "Analýza obecního rozpočtu" seznámil komisi s rozpočtem dané obce za poslední 5 let. Pospal zvolený přístup k provedení analýzy předmětného rozpočtu. Představil získané údaje a podrobně komentoval dosavadní průběh hospodaření obce. V závěru své prezentace provedl souhrnné zhodnocení provedené analýzy a provedl návrhy určené pro vedení obce. Dále byla zodpovězena doplňující otázka vedoucí práce Ing. Evy Vítkové, Ph.D.: 1) na str. 44 bakalářské práce student provedl závěrečné zhodnocení hospodářského vývoje města Šternberk, kde v Tabulce 7-2 jsou uvedeny meziroční změny čerpání v rámci celkových příjmů. V roce 2016/2017 došlo ke snížení příjmů o -8,55 %. může se student vyjádřit k tomuto meziročnímu snížení? v čem spočívá? Čím bylo vyvoláno? Následovaly dotazy oponentky Ing. Lucie Vaňkové, Ph.D.: 1) V práci uvádíte, že v roce 2016 bylo hospodaření města nedostatečné. Jak je toto míněno? 2) Poté, co jste zanalyzoval rozpočet města Šternberk, je dle Vás nějaká oblast hospodaření podhodnocena nebo nadhodnocena? Nastavil byste hospodaření obce jinak? 3) Uváděné investice z konceptu smart cities jsou pro město finančně náročné. který z navržených prvků byste preferoval a obci doporučil? A proč? Dále byly položeny členy komise následující dotazy: doc. Ing. Tomáš Vymazal, Ph.D. - Definujte pojem "fyzická osoba"? - Jaké věkové kategorie nejvíce přispívají do obecního rozpočtu? Ing. arch. Jan Májek, Ph.D. - Kam by dle Vašeho řešení byly umístěny solární panely? - Kolik se vybere na poplatcích v dané obci? Student na položené dotazy odpověděl, avšak velmi váhavě po nápovědách členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO