Bytový dům v Ostravě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Bakalářská práce zpracovává projektovou dokumentaci pro provedení novostavby bytového domu. Navrhovaný bytový dům se nalézá v největším městě Moravskoslezského kraje Ostravě, konkrétně v části Mariánské hory. Bytový dům je navržen jako samostatně stojící objekt. Dům obdélníkového tvaru obsahuje čtyři nadzemní podlaží a jedno podzemní podlaží. Navržený objekt pojímá 14 bytových jednotek o dispozicích 2+KK a 3+KK. Dva byty ve 2. a 3. nadzemním podlaží obsahují také balkon. Každému bytu náleží jedna sklepní kóje, která se nachází v podzemním podlaží. Suterén dále zahrnuje technickou místnost, společenskou místnost, dílnu a kolárnu s kočárkárnou. Dům je založen na základových pásech. Svislé nosné konstrukce jsou navrženy jako jednovrstvé z keramických tvárnic, v suterénu ze ztraceného bednění. Vodorovné nosné konstrukce jsou tvořeny pomocí předpjatých panelů. Zastřešení objektu je řešeno plochými vegetačními střechami. Část ploché střechy je využita jako terasa. K objektu náleží parkoviště, prostor pro komunální odpad, prostor pro rekreaci (zeleň) a pěší přístup ke stávající dopravní infrastruktuře. Tyto prostory náleží pouze pro obyvatele bytového domu.
The subject of this bachelor thesis is to elaborate project documentation for an apartment building. It is located in the biggest town in the Moravskoslezsky region, Ostrava, in particular Mariánské hory. The apartment building is to elaborate like a self-standing building. It is in a rectangle shape and it contains four above-ground floors with a basement. It has got 14 dwelling units with 2+KK and 3+KK disposition. Two of the dwelling units on the second and the third floor have got a balcony. Every dwelling unit has got basement storage bin. The basement also contains a utility room, common room, workroom, bicycle room, and pram room. The apartment building stands on a strip foundation. The whole construction of the apartment building is from concrete and masonry. The horizontal load-bearing structure is from a prestressed concrete floor slab. The roof is to elaborate like a flat green roof. Part of the roof involves a terrace. The subject contains a car park, a place for municipal waste, a place for recreation (garden), and a walkway to the existing road infrastructure. These parts of the building are only for residents of the building.
Description
Citation
ZELENKOV, K. Bytový dům v Ostravě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
doc. Ing. Miloš Kalousek, Ph.D. - předseda, Ing. Lukáš Daněk, Ph.D. - místopředseda, Ing. Jindřich Woytela - tajemník, Ing. Daniel Skřek - tajemník, Ing. Karel Čupr, CSc. - člen, Ing. arch. Ivana Utíkalová - člen, Ing. Zdeněk Janík - člen,
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student odprezentoval svoji práci pomocí prezentace a popsal následující části stavby: - Umístění - Situaci - Půdorysné a dispoziční řešení - Konstrukční řešení stavby - Materiálové řešení stavby - 3D vizualizace stavby Na závěr své prezentace student zodpověděl otázky oponenta: - Jak jsou osazeny obložkové zárubně v nosných stěnách? Je navrženo a zakresleno správně? - Jak je řešeno větrání místností suterénu? - Objasněte návrh výšky schodišťového stupně v bytovém domě. - S: Zodpověděl. - K: Výtka ke studentově odpovědi. Výška stupňů je dána vyhláškou. Zde nedodrženo. - Akustické řešení schodiště. - Objasněte volbu kritického bytu pro posouzení z hlediska osvětlení a proslunění. Vyhoví požadavkům i byt se severní orientací? - Řez - objasněte volbu různého umístění izolantu nadpraží oken. Je to vhodné řešení? Objasněte celkové zakreslení oken. - Objasněte umístění 15 mm omítky na SDK desku. Chybí HI vrstva suterénu. - Různé obvodové kce ve 4.NP. - V závislosti na půdorysu střechy objasněte umístění vtoků. - Střešní konstrukce jsou spádovány pomocí spádových klínů - jak je pomocí klínů dosaženo různých spádů střešních rovin? - Jaký je minimální spád atiky? - Jak je řešeno nouzové odvodnění střech? - Jaký je maximální povolený sklon venkovní rampy? - V koordinační situaci je u objektu uvedena výšková úroveň 0,000 jiná než u popisových polí na výkresech. - Jak je řešen rozhledový trojúhelník? - Je souhrnná technická zpráva psána dle vyhlášky č. 499/2006 Sb.? - Detail střešní vpusti- objasněte osazení a napojení na HI vrstvu. - Půdorys 1.S - V jaké výšce je vedena půdorysná řezová rovina v závislosti na zobrazení? - Jak byly stanoveny součinitelé prostupu tepla výplní otvorů. - Formální nedostatky ve výkresové dokumentaci. Student se snažil vcelku velmi dobře reagovat na připomínky oponenta a zdůvodňovat svoje navrhovaná řešení, rovněž na většinu otázek členů komise k předložené práci reagoval velmi dobře.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO