Mpembův jev

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá dosud neobjasněnou anomálií vody nazývanou Mpembův jev. Tak je obecně označováno pozorování toho, že horká voda zmrzne dříve než studená za stejných podmínek. V rámci rešerše dominantně anglicky psaných publikací vědců z posledních desítek let byl sestaven celkový přehled problematiky, který by měl čtenáři přinést vhled na to, jak k tomuto na první pohled nesmyslnému jevu přistupovat, jak ho vysvětlit, zda by ho bylo možné v praxi využít a případně jak. I když existuje několik poměrně dobrých teorií, jak by mohlo k Mpembovu jevu docházet, tak vědecká obec zatím žádnou z nich neuznala. A tak bádání probíhá dál. Na nadšené nebo možná i zklamané závěry, které by přinesly jasnou odpověď a tím i možná objasnit potenciální využití, si tedy zatím musíme stále počkat. Naopak se zdá, že namísto toho, aby výzkum řady vědců po celém světě konvergoval k jednotnému výsledku, tak vzniká více a více nových teorií, které přináší široké možnosti dalšího bádání.
This thesis focuses on so far not cleared up anomaly of water called the Mpemba effect. This term is used for observation of hot water freezing faster than cold water under the same cir-cumstances. By researching dominantly English written scientific publications from last few decades, a complete overview of the whole problem was compiled, which should introduce the nonsense seeming effect, its possible explanations and possible utilization to the reader. Even though several good theories on explaining the Mpemba effect exist, the members of scientific community still have not found an agreement on any of them. Therefore, the search for explanation continues. So far there is no room for enthusiastic or disappointed conclusions as there is no bulletproof theory in sight which would also bring light on possible exploitation of the effect. On the contrary, it seems like the scientists do not seem to converge on a single conclusion, but new theories are popping up introducing new domains of the research.
Description
Citation
DOLEŽEL, D. Mpembův jev [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lubomír Klimeš, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Student seznámil zkušební komisi s průběhem řešení, výsledky a závěry své závěrečné práce. V návaznosti na posudek oponenta zodpovídal následující otázky oponenta: 1) Na Obr. 1.5 uvádíte závislost teploty vody na čase podle Newtonova ochlazovacího zákona. Napočítejte hodnotu parametru kappa pro vámi zvolené realistické vstupní veličiny. Doplňte či opravte údaje pro možnou replikaci řešení (= spočítání a vykreslení grafu čtenářem). Hodnocení odpovědi: zodpovězeno 2) V kapitole 3.4. Markovianský Mpembův jev vysvětlujete princip feromagnetismu. V kapitole hovoříte o "částicích kovových materiálech" a "feromagnetech". Zařaďte vodu do skupiny dle magnetických vlastností a objasněte souvislost magnetismu s Mpembovým jevem. Hodnocení odpovědi: zodpovězeno 3) V kapitole 3.5. zavádíte pojem granulární tekutiny. Vysvětlete! Hodnocení odpovědi: zodpovězeno V rozpravě k BP byly položeny studentovi dále tyto otázky: doc. Katolický se dotázal: „ Zkoušel jste udělat i experiment? V rámci dodržení relevantních okrajových podmínek“ Diskuze mezi doc. Katolickým a studentem se rozvinula, všichni členové komise se rovněž do diskuze zapojil. Hodnocení odpovědi: zodpovězeno prof. Štětina se dotázal: „ Existují i jiné inovativní metody produkce ledu?“ doc. Charvát se zapojil do diskuze a pochválil studentovu odpověď. Hodnocení odpovědi: zodpovězeno doc. Klimeš položil otázku: „ Jak probíhá chlazení ledu v zimním stadionu?“ Hodnocení odpovědi: zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO