Popis typů hluku vznikajících při jízdě osobním automobilem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Znečištění životního prostředí hlukem je velmi závažný problém, který ovlivňuje zejména naše životy. Dominantním zdrojem tohoto znečištění je hluk silniční dopravy, který je tvořen hlukem aerodynamického a mechanického původu. V této bakalářské práci je kromě hlavních zdrojů hluku obou původů při jízdě automobilem také uveden krátký přehled akustických veličin. Hlavní část bakalářské práce se věnuje aerodynamickému hluku a dále také jednotlivým typům mechanického hluku, například hluku pohonné jednotky automobilu. Na závěr je uvedena celková charakteristika hluku, který osobní automobil při jízdě produkuje
Noise pollution is serious problem, which is particularly affecting our lives. The dominant source of this pollution is road traffic noise, which includes the noise of aerodynamic and mechanical origin. In this bachelor´s thesis, in addition to the main noise sources of both origins while driving a car, a brief overview of acoustic quantities is also presented. The main part of the bachelor´s thesis is dedicated to aerodynamic noise and individual types of mechanical noise, such as the noise of car powertrain. In the end, the overall characteristics of the noise generated by a passenger car while driving are given.
Description
Citation
ČINČÁR, V. Popis typů hluku vznikajících při jízdě osobním automobilem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavba strojů a zařízení
Comittee
doc. Ing. Jiří Malášek, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Miroslav Rousek, CSc. (místopředseda) Ing. Kamil Řehák, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Kašpárek, Ph.D. (člen) Ing. Jan Pokorný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Student prezentoval svou závěrečnou práci a odpověděl na otázky vedoucího i oponenta. Dále odpovídal na dotazy členů zkušební komise: Pro který pozorovací směr byla práce vyhotovena? - částečně zodpovězeno V práci jste zmínil hladiny, prosím o popis. - částečně zodpovězeno Můžete popsat technický experiment pro validaci výpočtového modelu? -částečně zodpovězeno Jak se liší hluk u osobního automobilu spalovací vs. elektro motor. - částečně zodpovězeno Hluk od pneumatik. - částečně zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO