Zhodnocení výhod a nevýhod systémů automatizace v letounu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce pojednává o systémech automatizace v civilních letounech. V první části je rozebrán historický vývoj soustavy řízení a systémů automatizace spolu s filozofií, s jakou je v dnešní době do letounů implementována. Následuje zhodnocení výhod a nevýhod systému spolu s výčtem a následným popisem jednotlivých systémů, které se podílejí na automatickém letu. V poslední části práce jsou rozebrány vybrané letecké nehody a incidenty se zaměřením na vliv automatizace a případného lidského faktoru.
This bachelor’s thesis deals with civil airplane automatic systems. The first part analyses historical development of flight control systems and automatic system together with philosophy, which is implemented in modern airliners. In the next part, we evaluate advantages and disadvantages together with list and description of modern avionic systems, which participate on automatic flight. In the last part, selected airplane incidents and accidents are analysed, focusing on influence of automation with incidental human factor.
Description
Citation
VRÁNA, M. Zhodnocení výhod a nevýhod systémů automatizace v letounu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Ivo Jebáček, Ph.D. (předseda) Ing. Robert Popela, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Augustin, Ph.D. (člen) Ing. Rostislav Koštial, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Zikmund, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Student prezentoval práci. Komise byla seznámena s posudky a student reagoval na otázky oponenta: Student jmenoval palivový systém (přečerpávání paliva), vzduchotechnika, osvětlení, přetlakování. Student popsal funkci gyroskopu a jeho použití v jednotlivých přístrojích. Komise dále položila otázky: Jaké vyličiny je možné získat ze zrychlení měřeného akcelerometry? Student mluvil o rychlosti a poloze získané pomocí integrace. Jaký je vztah mezi úhlovou a obvodovu rychlostí? Student reagoval jen částečně. Diskuse proběhla ohledně volby porovnávaných letounů.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO