3D FDM tiskárna s výměnnou tiskovou hlavou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem práce je navržení a vyrobení mechanismu ustavení a upnutí výměnné hlavy 3D FDM tiskárny. První část práce pojednává o 3D tisku obecně, druhá část popisuje metodu FDM. Část třetí je věnována výběru a stavbě vhodné 3D tiskárny, čtvrtá část pak vlastnímu návrhu uchycení hlavice. V páté části je provedeno technické a ekonomické zhodnocení.
The aim of the work is to design and manufacture a mechanism for setting up and clamping the replaceable head of a 3D FDM printer. The first part of the thesis deals with 3D printing in general, the second part describes the FDM method. Part three is devoted to the selection and construction of a suitable 3D printer, the fourth part to the actual design of the head attachment. In the fifth part, a technical and economic evaluation is carried out.
Description
Citation
ČUMA, Z. 3D FDM tiskárna s výměnnou tiskovou hlavou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Josef Sedlák, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Viktor Kreibich, CSc. (člen) Ing. Martin Petrenec, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Maixner, MBA (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Kvalita 3D tiskárny se dá posoudit na základě benchmark modelů, existuje podobná alternativa u gravírovacích CNC strojů? - zodpovězeno 2. Existuje komerční alternativa Vašeho řešení? - zodpovězeno 3. V práci je konstatováno, že je systém výměnných hlavic funkční. Bylo by vhodné prezentovat ukázky gravírovaných vzorků, případně srovnat kvalitu s komerčně dostupnou konkurencí. - zodpovězeno 4. Nebylo by vhodnější použít kovovové kalené prvky na některé části hlavice? - zodpovězeno 5. Jak plánuje autor gravírovací a laserovou hlavici na stávajícím zařízení zprovoznit - zodpovězeno 6. Proč by mělo být ovládání laseru připojeno k ventilátoru, a proč by nemělo být dostatečně přesné, jakým způsobem elektronika, například arduina, ovládá tyto výtupy? - zodpovězeno 7. Na jakém principu pracuje tento motor? - zodpovězeno 8. Jak budete regulovat otáčky motoru? - částečně zodpovězeno 9. Jaký bude výkon motoru? - částečně zodpovězeno 10. Dělení konstrukcí je vaše vlastní nebo dle literatury? - zodpovězeno 11. Jak jte počítal rozpad sil? - částečně zodpovězeno 12. Z jakého materiálu jsou vyrobeny trysky? - částečně zodpovězeno 13. Jak byste z pohledu ovládání přehodil z aditivního na substraktivní výrobu? Stále za pomocí slejného slicer? - zodpovězeno 14. Jak zajistíte BOZP během výroby např. laserovou hlavou? - zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO