Studie nestacionárních jevů čerpadla v turbínovém režimu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Táto diplomová práca sa zaoberá odstredivým čerpadlom prevádzkovaným v turbínovom režime. Zahrnuté a spracované sú základné princípy funkcie čerpadla, a to ako v čerpadlovom, tak turbínovom režime. Experimentálne dáta získané z laboratória na skúšobnej trati sú porovnané s numerickou simuláciou na mierne zjednodušenej geometrii. Obdržané výsledky sú spracované pomocou spektrogramu. Skúmaný je aj vplyv siete a časového kroku na výsledky.
This diploma thesis deals with centrifugal pump running as a turbine. Basic working principles of a pump are included, both in pump and turbine regime. Experimental data obtained from laboratory test bed are compared with CFD simulation on slightly simplified geometry. Obtained results are then processed using spectrogram. Influence of time step and mesh size on results is also researched.
Description
Citation
HLIBOKÝ, S. Studie nestacionárních jevů čerpadla v turbínovém režimu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Milada Kozubková, CSc. (předseda) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (místopředseda) prof. Ing. František Pochylý, CSc. (člen) prof. Ing. Jiří Burša, Ph.D. (člen) doc. Ing. Simona Fialová, Ph.D. (člen) Ing. Iva Svobodová (člen) Ing. Jindřich Veselý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Student v patnácti minutách představil svoji závěrečnou práci. Po přečtení posudků zodpověděl otázky oponenta a následovaly otázky komise. Co způsobuje nestabilitu vírových struktur? Kterých členů v Navierově-Stokesově rovnici se to týká? Jaké frekvence jsou buzeny oběžným kolem? Jak se mění frekvence v závislosti na průtoku? Jak vypadá vírové jádro v turbínovém směru? Kde se vzal pík na záznamu krouticího momentu? Student zodpověděl otázky ke spokojenosti komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO