Digitální zprovoznění robotizovaného pracoviště pro studený nástřik rotačních dílů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá virtuálním a posléze i reálným zprovozněním pracoviště pro studený nástřik rotačních dílů, které se nachází v laboratořích Ústavu materiálových věd a inženýrství FSI, VUT v Brně. Takto zprovozněné pracoviště slouží pracovníkům zmíněného ústavu k experimentálním činnostem v oblasti studeného nástřiku. V teoretické části práce jsou popsány všechny náležitosti spojené s virtuálním zprovozněním a teorií studeného nástřiku. Praktická část se poté zaobírá tvorbou robotického programu včetně uživatelského rozhraní, které slouží pro ovládání pracoviště. Součástí této diplomové práce je realizace připojení měniče externího motoru ke kontroléru robotu skrze komunikační sběrnici PROFINET.
This work deals with the virtual and later real commissioning of the workplace for cold spraying of rotating parts, which is located in the laboratories of the Institute of Materials Science and Engineering, Faculty of Mechanical Engineering, Brno University of Technology. The workplace put into operation in this way serves the employees of the mentioned institute for experimental activities in the field of cold spraying. The theoretical part of the thesis describes all the essentials associated with virtual commissioning and the theory of cold spray. The practical part then deals with the creation of a robotic program, including the user interface, which is used to control the workplace. Part of this diploma thesis is also the realization of the connection between the external motor driver and the robot controller via the PROFINET communication bus.
Description
Citation
ŠIMŮNEK, P. Digitální zprovoznění robotizovaného pracoviště pro studený nástřik rotačních dílů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Zdeněk Kolíbal, CSc. (místopředseda) doc. Ing., Dipl.-Ing Michal Holub, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vetiška, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Marek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
Student prezentuje svoji práci, která začíná cíli, rozborem pracoviště a požadavky zadavatele. Prezentuje pokračuje zapojením hardwarů, logikou řízení, nástřikem pláště a podstavy. Na závěr student řeší zadaní parametrů nástřiku, monitoring a video záznam nástřiku. Přečetli se posudky a student odpovídá na dotazy. Komise se ptá na maximální rozměry dílu pro nástřik. Student odpovídá dosahem robotu a limity parametrů nástřiků. Komise se ptá na endianitu. Student odpovídá, že se jedná o pořadí bitů komunikace mezi měničem a kontrolérem.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO