Mezera v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Předmětem mé práce bylo vyplnit vybranou proluku v srdci Brna bytovým objektem, zkompaktnit tak centrum města a efektivně využít neudržované prostory. Řešené území se nachází na ulici Cejl v městské čtvrti Zábrdovice, přezdívané jako Brněnský Bronx. Svým návrhem se snažím přispět k zatraktivnění lokality a vytvoření příjemného bydlení v centru města součástí přátelské a kreativní komunity. Koncept vychází z ideálního využití pozemku a bere ohled také na okolní zástavbu a normativní požadavky pro umisťování staveb, jejich rozestupy a oslunění. Výsledný návrh proto tvoří tři objekty - dva bytové domy ve vnitrobloku a uliční objekt, který kromě vertikální komunikace slouží také jako hlukový a prachový filtr a svou fasádou vnáší do ulice doposud neexistující zelený prvek. V tomto objektu se také v parteru nachází prostor pro prodej lokálních rostlin, květin či zeleniny, které mohou obyvatelé pěstovat přímo na pozemku, a to ve sklenících v uličním objektu nebo přímo na prostorných pavlačích propojujících všechny 3 navržené objekty. Návrh také počítá s potřebou odstavných stání pro residenty pozemku, které se nachází v přízemí přímo pod bytovými domy společně se sklepními kójemi.
The subject of my work was to fill a selected gap in the heart of Brno with a residential building, to compact the city center and effectively use unmaintained spaces. The solved area is located on Cejl street in the Zábrdovice district, nicknamed the Brno Bronx. With my design, I try to contribute to the attractiveness of the location and the creation of pleasant living in the city center as part of a friendly and creative community. The concept is based on the ideal use of the land and also takes into account the surrounding buildings and normative requirements for their placement, spacing and sun exposure. The resulting design therefore consists of three buildings - two apartment buildings in the courtyard and a street building, which in addition to the vertical communication serves also as a noise and dust filter and with its facade brings into the street a hitherto non-existent green element. In this building there is also a space on the ground floor for the sale of local plants, flowers or vegetables, which residents can grow directly on the plot, in greenhouses in the street building or directly on spacious galleries connecting all 3 designed buildings. The design also takes into account the need for parking spaces for residents, which are located on the ground floor directly below the apartment buildings together with the cellars.
Description
Citation
KOUDELKOVÁ, V. Mezera v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. PhDr. Pavel Šopák, Ph.D. (předseda) MgA. Svatopluk Sládeček (člen) Ing. arch. Roman Gale (člen) Ing. Lucie Žižková (člen) Ing. arch. Jan Foretník, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
Defence
- Prezentace studentky - Oponent náměty: technická místnost? l situována v přízemí materiál pochůzí pavlače l perforovaný plech - Otázky : konstrukce IPE 200/ HEB ? l IPE 200 průvlaky, HEB sloupy pavlače jsou všechny široké 3m? l ano- dostatečné průjezd kolonádou kritický, pokud je konstrukční šířka 3m rozměry by mohly být uzpůsobeny reálnému životu, ne rastru
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO