Konstrukce setrvačníkových akumulátorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na konstrukci setrvačníkových akumulátorů. Cílem práce je předložit přehled současných typů konstrukcí jednotlivých součástí těchto akumulátorů. Jednotlivé kapitoly se věnují rotoru, ložiskám, motorgenerátoru a plášti tohoto systému. V práci je nastíněn základní princip jednotlivých součástí a jejich funkce v rámci systému akumulátoru, používané materiály, tvary a další faktory ovlivňující konstrukci. Práce je též zaměřena na napěťovou analýzu kovového a kompozitního rotoru, uložení pomocí magnetických ložisek, přenosu energie pomocí motorgenerátoru a na návrh pláště setrvačníkového akumulátoru.
This bachelor thesis focus on flywheel energy storage construction. The aim of the work is to discuss nowadays construction types of each component of these batteries. Single chapters are focused on rotor, bearings, motor generator and enclosure of the system. There is shown a basic principle of each component and itsfunction within the battery system, used materials and shapes and other factors influencing the construction. This thesis is also focused on stress analysis of metal and composite rotor, rotor fit with help of magnetic bearings, power transfer with help of motor generator and on the enclosure design of that mechanical battery.
Description
Citation
HANÁČEK, J. Konstrukce setrvačníkových akumulátorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Martin Vrbka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Pavel Mazal, CSc. (místopředseda) Ing. Michal Kubík, Ph.D. (člen) Ing. David Škaroupka, Ph.D. (člen) Ing. Petr Šperka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-18
Defence
Student prezentoval výsledky své bakalářské práce a odpověděl na otázky oponenta: 1) - Jaké jsou možné způsoby upevnění rotoru setrvačníku na hřídeli a jakého problému souvisejícího s tímto uložením se snažíme vyvarovat? - zodpovězeno 2) - V práci uvádíte hybridní systém uložení. Setkal jste se s konkrétním řešením hybridního systému uložení pro setrvačník, jaké typy ložisek se u těchto systémů nejčastěji kombinují? - zodpovězeno 3) - Na základě získaných informací jste schopen doporučit: materiál/tvar rotoru, typ motoru/generátoru a konkrétní řešení ložisek pro vysokorychlostní setrvačník? - zodpovězeno Ing. Šperka - Můžou být setrvačníky použity v elektromobilech? Z hlediska jízdních vlastností, jak by mohlo ovlivnit chování vozu? - zodpovězeno Ing. Šebesta - K čemu používáme v autě setrvačník? Jaké parametry zjišťuji? - zodpovězeno doc.Hartl - V jakém motosportu se používá setrvačník? Jak to funguje ve voze F1? - zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO