Mikrovlákna na bázi polyhydroxybutyrátu pro medicínské aplikace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práca je zameraná na mikrovlákna na báze biopolyméru poly(3-hydroxybutyrátu) a ich využitie v medicínskych aplikáciách. Teoretická časť práce sa zaoberá štúdiom procesu tvorby vláken pomocou technológie odstredivého zvlákňovania, jeho kinetikou a faktormi ovplyvňujúcimi vznik a vlastnosti vláken. Teoretická časť sa následne orientuje na krátky prehľad biopolymérov používaných v tejto technológii, charakteristiku materiálu poly(3-hydroxybutyrátu) a taktiež prezentuje návrh potenciálnej cieľovej aplikácie daných mikrovláken. Praktická časť sa koncentruje sa prípravu mikrovláken zo spomínaného poly(3-hydroxybutyrátu). Sledované a optimalizované sú viaceré parametre vedúce k lepšej zvlákniteľnosti materiálu. Praktická časť je rozšírená o modifikáciu polymérneho roztoku prídavkom iných biopolymérov a zmäkčovadiel a prípravu mikrovláken z takto modifikovanej polymérnej zmesi. Pozornosť je venovaná taktiež optimalizácii procesných parametrov. Pripravené mikrovlákna sú následne analyzované a charakterizované viacerými metódami a vzájomne porovnávané s cieľom vyvinúť alternatívu k súčasne používaným substrátom pre rast buniek v 3D.
Master’s thesis targets microfibers based on biopolymer poly(3-hydroxybutyrate) and their use in medical applications. The theoretical part deals with a study of the microfibers creation process using the technology of centrifugal spinning, its kinetics and factors influencing the creation and properties of prepared microfibres. Subsequently, the theoretical part orientates on a short overview of biopolymers used in the technology, characterization of material poly(3-hydroxybutyrate). It also presents a proposal of a potential target application of the microfibres. The experimental part concentrates on microfibers preparation from the mentioned poly(3-hydroxybutyrate). Several parameters leading to better spinnability of the material are tracked and optimized. The practical part is extended by modifying the polymer solution by adding other biopolymers and plasticizers and producing microfibres from the polymer mixture thus treated. Attention is also paid to the optimization of process parameters. Moreover, the prepared microfibres are analyzed and characterized by several methods and compared to develop a suitable alternative to currently used substrates for cell growth in 3D.
Description
Citation
GREGUŠKOVÁ, Z. Mikrovlákna na bázi polyhydroxybutyrátu pro medicínské aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Pác (člen)
Date of acceptance
2021-06-18
Defence
Studentka nejdříve představila technologii přípravy PHB vláken, důležité parametry pro optimalizaci zvlákňovacího procesu a vliv stabilizace chloroformu na viskozitu PHB. Pokračovala vysvětlením vlivu průměru jehel na průměr vláken. Následně popsala připravené vzorky a dosažené mechanické vlastnosti vláken. Poté představila možnosti aplikací získaných vláken a přehledně shrnula dosažené výsledky. Po shrnutí výsledků odpovídala na otázky oponenta: 1. V tabulkách 4.6. a 4.7. a v souvisejícím textu studentka uvádí, že obsah chloroformu ve vzorcích je minimální. Je možné, že vzorky obsahují rozpouštědlo, které není možné odstranit volnou evaporací? 2. Jaká buněčná kultura byly v práci použita? Jak si studentka vysvětluje vliv plastifikátoru na metabolickou aktivitu buněk? Po zodpovězení těchto otázek komise položila následující otázky: Jak jste měřila distribuci velikosti vláken? Jak silné pásky jste použila pro tahové zkoušky. Na všechny zadané otázky studentka výborně odpověděla a prokázala výborné znalosti.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO