Mezera v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Bakalářská práce se zabývá architektonickým návrhem objektu v proluce v historickém jádru města Brna. Zvolený pozemek leží v ulici Františkánská, dotváří nároží při vstupu do prostoru zvaného Římské náměstí, směrem z Masarykovy ulice. Nový objekt doplňuje městský blok. Svou výškou respektuje měřítko okolní zástavby. Dům obohatí centrum města o třináct nových bytových jednotek a plochy občanské vybavenosti. Důležitý vliv na návrh mělo oslunění místa, z čehož vychází velikosti transparentních ploch a celkové rozmístění dispozic interiéru. Hmota následuje historickou zástavbu a zároveň je navržena tak, aby odpovídala vývojovým tendencím dnešní architektury.
The bachelor's thesis deals with the architectural design of a building in a gap in the historic center of Brno. The selected land is located in Františkánská Street. The space is formed by a corner connecting the space called Římské náměstí with the street towards Masarykova street. The new building is complemented by a city block. Its height respects the scale of the surrounding buildings. The building contains thirteen new housing units and areas of civic amenities. The sun exposure had an important influence on the design, which is the basis for the size of the transparent areas and the overall layout of the interior layout. The mass follows the historical buildings and at the same time is designed to correspond to the development tendencies of today's architecture.
Description
Citation
CVRČKOVÁ, A. Mezera v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. PhDr. Pavel Šopák, Ph.D. (předseda) MgA. Svatopluk Sládeček (člen) Ing. arch. Roman Gale (člen) Ing. Lucie Žižková (člen) Ing. arch. Jan Foretník, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
Defence
- Prezentace studentky - Oponent náměty: reagovat na konstrukční a povolovací aspekty l sklepy- ŽB konstrukce, centrum neprefabrikovaná konstrukce vyzdvihnutí udržitelnosti l parkování v docházce - Otázky : vytažení hydroizolace skelet vs. střecha-vysvětlení architektonického konceptu? l rastr fasády dle proslunění návaznost střech? l s ulicí Františkánskou, v Římském náměstí nekazí dojem mohl by se dům zvedat? l možnost je otevřená, regulační plán udává do 7. patra není římské náměstí celé prolukou? l Regulační plán ho respektuje proč je dům v ulici předsazen? l z kapacitních důvodů kolik je pruh na průjezd v ulici? l 5m proč je sv. 2,80m? l s podlahovým topením je 2,70m, dle rozpočítání výšky od napojení na římsu
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO