Alternativní transformace jazykových modelů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce poskytuje ucelený přehled poznatků z oblasti regulárních výrazů, konečných automatů a transformací z regulárního výrazu na konečný automat. Práce navrhuje nové transformace se zaměřením na minimalizaci počtu stavů a počtu pravidel konečných automatů. Koncept alternativních transformací je zpracován do algoritmů a prokázán matematickým důkazy. Cílem práce je obohatit transformace o nové alternativy na poli regulárních výrazů a konečných automatů. Pozornost je především věnována ekonomické stránce finálního konečného automatu. V rámci práce se podařilo sestrojit algoritmy, které jsou schopny transformovat regulární výrazy na konečné automaty. Práce zároveň poskytuje návod k jejich implementaci. Prezentuje obecný koncept transformací, který umožňuje tvořit méně rozsáhlé konečné automaty. Využitím uvedeného přístupu je možné rozšířit řadu transformací o alternativní verze.
This thesis provides a summary of knowledge of regular expressions, finite automatas and transformation from regular expression to finite automata. The thesis proposes new transformation focused on minimal count of states and rules of finite automatas. Concept of alternative transformation is processed into algorithms and proved by mathematical proofs. The aim of thesis is to introduce approaches to transformation with new ones in the field of regular expressions and finite automatas. Great attention is dedicated to economic perspective of final finite automata. There were created algorithms, which are capable of transformation regular expression to finite automata. This work also provides a simple recipe for implementation of these structures. We introduced generic concept of transformation, that allows to create less complicated finite automatas. Using presented techniques it is possible to expand known transformation with new ones.
Description
Citation
HAVEL, M. Alternativní transformace jazykových modelů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (místopředseda) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Komise hodnotila práci stupněm 4F, protože práce má minimální rozsah, řadu formálních a typografických nedostatků. Student práci prezentoval nepřesvědčivě a výtky komise nedokázal vyvrátit. Komise shledala nedostatky práce natolik závažné, že se práci rozhodla hodnotit jako nevyhovující. Otázky u obhajoby: Aké sú hlavné využitia navrhnutých alternatívnych transformácii? Dotazy k nesprávnosti formálních zápisů konečných automatů v prezentaci. Dotazy ke srovnání s existujícími algoritmy. Dotaz k výtce oponentky ohledně citací v textové části práce. Dotaz k návrhu a implementaci nástroje. Dotaz ke správnosti důkazu v textové části práce.
Result of defence
práce nebyla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO