Blokování sledovacích prvků pro prohlížeče založené na WebKitGTK

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cieľom práce je vytvoriť rozšírenie pre prehliadače založené na technológii WebKitGTK, ktoré užívateľom umožňuje blokovanie reklám, sledovacích a rôznych iných nežiadúcich prvkov. Samotné rozšírenie je implementované v programovacom jazyku C. Na pozadí komunikuje so serverom napísanom v jazyku Rust, ktorý rozhoduje, či konkrétnu požiadavku zablokovať, alebo povoliť. Server využíva knižnicu adblock-rust, ktorá bola pôvodne vytvorená pre potreby prehliadača Brave. Komunikácia medzi serverom a klientom prebieha pomocou mechanizmu unixových soketov. Výsledkom práce je plnohodnotné rozšírenie určené na filtrovanie obsahu podporujúce okrem sieťového aj dynamické kozmetické filtrovanie. Súčasťou vytvoreného rozšírenia je i minimalistické GUI na jednoduchú konfiguráciu a interakciu s rozšírením.
This thesis deals with creating an extension for WebKitGTK based browsers that allows users to block advertisements, trackers and other undesirable elements. The extension is implemented in the C programming language. It communicates with a server written in Rust that decides which requests to block and which to allow. The server uses the adblock-rust library that was developed for the Brave browser. Communication between the server and the client uses the Unix domain socket mechanism. The outcome of the thesis is a full-featured content filtering extension that in addition to network filtering also supports dynamic cosmetic filtering. There is also a minimalistic GUI for easy configuration and interaction with the extension.
Description
Citation
DUDÍK, S. Blokování sledovacích prvků pro prohlížeče založené na WebKitGTK [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (místopředseda) Mgr. Kamil Malinka, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen) Ing. Igor Szőke, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: - Riešenie zasiela všetky navštívené stránky do známeho socketu kvôli komunikácii so serverom. Je možné túto komunikáciu nejakým spôsobom zneužiť na sledovanie komunikácie treťou stranou?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO