Automatická úprava ofocených dokumentů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Táto práca sa zaoberá automatickou úpravou vyfotených dokumentov, konkrétne vytvorením knižnice, ktorá sa postará o orezanie, zarovnanie, transformáciu a jasovú úpravu vyfotených dokumentov. Cieľom je využitie tejto knižnice na vytvorenie programu, do ktorého sa nahrá fotografia dokumentu a ten vráti upravenú verziu dokumentu. Na realizáciu knižnice sú využité funkcie knižnice OpenCV pre programovací jazyk Python, konkrétne funkcie na vyhľadanie okrajov strán dokumentu, ich orezanie, zarovnanie a úpravu jasu. Na vytvorenie grafického užívateľského rozhrania výsledného programu sa používa knižnica PyQt. Cieľ práce bol splnený, bol vytvorený program s príjemným užívateľským rozhraním na automatickú úpravu vyfotených dokumentov. Prínosom tejto práce je možnosť využitia vytvoreného programu na detekciu dokumentov v snímke a ich úpravu.
This work deals with the automatic editing of photographed documents, specifically the creation of a library that will take care of cropping, alignment, transformation and brightness editing of photographed documents. The goal is to use this library to create a program into which a photo of the document is uploaded and which returns a modified version of the document. The functions of the OpenCV library for the Python programming language are used for the implementation of the library, specifically the functions for finding the edges of the document pages, their cropping, alignment and brightness adjustment. The PyQtlibrary is used to create the graphical user interface of the resulting program. The goal was fulfilled, a program with a pleasant user interface for automatic editing of photographed documents was created. The benefit of this work is the possibility of using the created program to detect documents in the image and edit them.
Description
Citation
KUCHTA, L. Automatická úprava ofocených dokumentů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Dr. Ing. Pavel Zemčík (předseda) doc. Ing. Lukáš Burget, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Vysvětlete operaci rotace popsanou v rovnicích (3.20)-(3.21), případně v soustavě (3.25) v návaznosti na obrázek 3.6. Při manuálním označování okrajů stránek k ořezu, označujete 4 okrajové body. Je možnost s těmito body dodatečně pohybovat pro případnou korekci? Předpokládáte konkrétní natočení naskenované stránky knihy? Jak by bylo složité doplnit do Vaší aplikace rotaci vstupního obrázku o +-90 stupňů? Někdy je složité odhadnout "míru" korekce úprav. Šel by v aplikaci vytvořit náhled upravovaného obrázku? Umí Vaše aplikace "automaticky natočit ofocenou knihu rovnoběžně s rovinou fotoaparátu" viz druhý bod v zadání práce? V přiložených obrázcích v práci to není úplně zřejmé.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO