Navigace uvnitř budov v rozšířené realitě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá využitím rozšířené reality pro navigaci v budovách. Cílem je vytvořit mobilní aplikaci s prvky rozšířené reality pro navádění uživatele. K určení polohy jsou využity vizuální markery a technologie SLAM. Výsledná aplikace je implementována s pomocí knihovny ARCore a herního enginu Unity. Uživatel naskenuje marker, vybere hledanou místnost a pomocí plánku a šipky v rozšířené realitě je naváděn k cíli. Díky této aplikaci je možné se efektivně a snadno dostat k hledané místnosti. Testování uživatelské zkušenosti a experimenty s výslednou aplikací probíhaly v budově Centrum Univerzita Tábor na šesti účastnících. Použité principy mohou být využity k navigování i v rozsáhlých areálech škol, společností a skladech.
This paper presents the use of augmented reality for indoor navigation. The aim is to create a mobile application with elements of augmented reality for user guidance. Visual markers and SLAM technology are used to determine a position. The resulting application is implemented utilising the ARCore library and the Unity game engine. The users scan the marker, selects the room which they are looking for, and are guided to the destination by map and an arrow in augmented reality. The current application aids the user in finding a room the need efficiently and with ease. Testing of the user experience and experiments with the resulting application took place in the building of the Centrum Univerzita Tábor with six participants. The same mechanics can be used for navigating users in various large environments ranging from schools and companies to warehouses.
Description
Citation
RAINOCH, O. Navigace uvnitř budov v rozšířené realitě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (předseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Lengál, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na z nich vycházející upřesňující dotazy přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: Co přesně obnáší z pohledu "konstrukce dat" obnáší implementace navigace v nové budově? (Jaký typ plánů a dat o budově je třeba přesně mít?) Jak odolný je systém při navigaci, pokud není využit "nepřetržitě"? (Například pokud po části navigace schovám mobil do kapsy a po čas jej vyndám, co se stane?) Jaké jsou nároky na výpočetní techniku (mobilní zařízení) pro běh aplikace? (Stačí běžný mobil?)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO