Vliv olova a antimonu v litině na degradaci tvaru grafitu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá vlivem obsahů olova a antimonu na degradaci grafitu v litinách a s nimi spojeným snížením mechanických vlastností. Je zde shrnut princip vzniku degradovaných forem grafitu a množství nežádoucích prvků, které způsobí jejich tvorbu. V praktické části je ověřen vliv olova, popřípadě kombinace olova a antimonu na degradaci grafitu u litiny s lupínkovým grafitem. Dále jsou také posuzovány mechanické vlastnosti a útlum litiny, v závislosti na tvorbě degradovaných forem grafitu.
The bachelor thesis focuses on the effect of lead and antimony on the degradation of graphite in cast iron in relation to the lowered mechanical characteristics. This leads to the subsequent summary of the formation of degraded structures and unfavourable elements – the elements that are the cause of the formation. In the practical segment of the thesis, I will prove the effects of lead (or the combination of lead and antimony) on the degradation of graphite in cast iron with the focus lying at flake graphite. Furthermore, the thesis examines the mechanical characteristics and the attenuation of cast iron in relation to the formation of degraded graphite structures.
Description
Citation
HLOBIL, A. Vliv olova a antimonu v litině na degradaci tvaru grafitu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Ladislav Zemčík, CSc. (předseda) doc. Ing. Libor Čamek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Václav Kaňa, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Krutiš, Ph.D. (člen) Ing. Vítězslav Pernica, Ph.D. (člen) Ing. Boris Láník (člen)
Date of acceptance
2021-06-22
Defence
Student Albert Hlobil svou prezentací seznámil zkušební komisi s obsahem práce. Práce byla přednesena ve stanoveném čase. Po prezentaci a přečtení posudků práce, byl student vyzván k zodpovězení otázek oponenta, které zodpověděl. K práci byly vzneseny připomínky a následující dotazy: Z kolika vzorků byla hodnoceno statistické zpracování pevnosti? zodpovězeno Co za nepříjemnosti může způsobit titan v litině? odpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO