Formování stavby větrnou energií

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Diplomová práce zkoumá možnost využití větrného proudění jako hnacího elementu architektonického návrhu za účelem integrace větru jako jeden ze zdrojů získávání energie. Větrné turbíny byly již využity v několika architektonických projektech, spíše však jako doplněk k výškovým budovám, jejichž výška je zřejmým předpokladem pro snažší získávání větrné energie díky dosahu k rychlejším proudům vzduchu. Tento projekt prověřuje skrze architektonický návrh možnost získávání energie z větru i v menších výškách, kde není energetický potenciál tak zřejmý, kvůli výrazně menším rychlostem větru. Výchozím bodem pro rozšíření využití větrné energie je Venturiho efekt, jehož výskyt je možné pozorovat v urbánním prostředí především jako negativní jev působící nepohodlí obyvatelům města, kvůli zvýšeným rychlostem větru. Naproti tomu, když je venturiho efekt předpokládán, může být využit pro zrychlení proudění vzduchu a následného sběru energie. Za účelem podpoření Venturiho efektu pro sběr energie zkoumá projekt, jaký má tvarové uspořádání vliv na proudění vzduchu. Za pomoci simulací proudění tekutin(CFD) a na základě hodinových dat povětrnostních podmínek vybrané lokality, odvozuje možné množství získané energie, různými tvarovými uspořádáními. Energetické zisky jsou srovnávány s předpokládanou energetickou náročností stavby a následně je skrze architektonickou studii prověřována využitelnost stavby jako vítr urychlujícího tvaru stejně tak, jako objektu umožňujícího běžné obývání.
This project explores possibilities of taking wind patterns as a driving element for architectural form finding process in order to use and integrate the wind as one of the sources of energy. Integrated wind turbines have been used in several architecture projects, however, rather as an addition to high-rise buildings with the obvious advantage of reaching heights with faster airflows. The aim is to enable collection of wind energy in smaller scales where the potential is rather subtle and allows for wider and more conscious application in places where it otherwise wouldn´t be possible. The starting point for extending the use of wind energy to other areas is the Venturi effect, whose occurrence in urban environment is mostly taken as an undesirable phenomenon leading to discomfort due to higher wind speeds that is creating in certain areas. On the contrary, when predicted it is possible to benefit from it as with the increased wind speed the potential energy gains rise exponentially, thus lower height is required for collecting energy.
Description
Citation
BRAHMI, J. Formování stavby větrnou energií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Architektura
Comittee
Prof. Dr. Henri Hubertus Achten (předseda) Klarisa Kyselková (místopředseda) prof. Ing. arch. Zdeněk Fránek (člen) Mag. arch. Ing. arch. Saman Saffarian (člen) Ing. arch. Ing. Rudolf Müller (člen) Ing. arch. Ing. Jan Vrbka (člen)
Date of acceptance
2021-06-21
Defence
Student odprezentoval diplomovou práci. Byly přečteny posudky vedoucího práce a oponenta. Student zodpověděl a osvětlil i doplňující otázky komise, navrhnul další možný výzkum. Diskuze – vázanost na lokaci, laminární a turbulentní proudění, přílišná teoretičnost práce, využití energie stavby, kritika samotné prezentace a rozvržení času studenta. Student práci obhájil.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO