Návrh výroby pouzdra tlakového filtru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce předkládá návrh technologie výroby pouzdra tlakového filtru využívaného v hydraulických systémech, který je zhotoven z nelegované uhlíkové oceli 12 020. Součást se bude vyrábět protlačování za studena a pomocí technologických výpočtů byl navržen postup výroby na dvě operace. Před každou operací se provede povrchová úprava fosfátováním a mýdlováním a musí proběhnout mezioperační žíhání. Pro obě operace byly navrženy nástrojové sestavy a vybrán lis ze strojového parku firmy s jmenovitou silou 25 000 kN. Nakonec bylo provedeno technicko-ekonomické zhodnocení, ze kterého vyplývá, že cena výroby jednoho kusu je 187 Kč. Bod zvratu byl stanoven na 3 497 kusů za rok.
The project presents a proposal for the technology of production of the pressure filter casing used in hydraulic systems, which is made of non-alloy carbon steel 12 020. With the help of a literature study of cold extrusion and calculations, the production of the component was designed, which will take place in two operations. Before each operation, the surface treatment is performed by phosphating and soaping and inter-operational annealing must take place. Tool sets were designed for both operations and a press was selected from the company's machine park with a nominal force of 25,000 kN. Finally, a technical and economic evaluation was proved, which shows that the price of production of one piece is CZK 187. The turning point was set at 3 497 pieces per year.
Description
Citation
JANOUŠEK, J. Návrh výroby pouzdra tlakového filtru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Dohnal, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Šlais, Ph.D. (člen) Ing. Kamil Podaný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-22
Defence
Student prezentoval komisi svou závěrečnou práci, její výstupy a závěry a zodpověděl dotazy oponenta. Dále byly studentovi položeny následující dotazy: 1. V práci je uvedeno, že pro povrchovou úpravu nástrojů je možné použít metodu PVD. Popište tuto metodu a její výhody? (částečně zodpověděl) 2. Proč jsou tlakové desky vyrobeny z oceli 19 655? (částečně zodpověděl) 3. Jaké je množství uhlíku v oceli 12 020? (nezodpověděl) 4. Na základě čeho byly voleny dvě objímky? (částečně zodpověděl)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO