Virtuální továrna za pomoci metod matematického modelování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce je zaměřena na řešení problémů v moderním odvětví Industry 4.0. Hlavní část práce se věnuje návrhu a vlastní implementaci diskrétního simulačního modelu vycházejícího z teorie front, který bude využit k heuristické optimalizaci výrobní linky. Diskrétní model je validován s provozními daty z reálné výrobní linky. Zvýšení efektivity výroby pomocí kombinace diskrétního modelu a optimalizačního algoritmu je demonstrována na modelovém příkladě výrobní linky.
This work is focused on solving problems in Industry 4.0. Main part of this work describes development of a discreet simulation model based on queuing theory. This model will be used for a heuristic optimization of a production line. Model will be validated with data from real production line. Improvement of effectivity using discrete model and heuristic optimization will be shown on virtual production line.
Description
Citation
SVOBODA, J. Virtuální továrna za pomoci metod matematického modelování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Zdeněk Pospíšil, Dr. (předseda) prof. Aleksandre Lomtatidze, DrSc. (místopředseda) doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc. (člen) doc. PaedDr. Dalibor Martišek, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Petr Vašík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-24
Defence
Student přednesl prezentaci svojí diplomové práce na téma: Virtuální továrna za pomoci metod matematického modelování. Práce matematicky popisuje problematiku výrobního řetězce založeného na teorii front. V následné diskuzi student nejdříve odpověděl na otázky dané oponentem. V diskuzi byla položena otázka doc. Vašíka na použití 6-osového robota. Student vysvětlil práci tohoto robota v lince. Druhá otázka byla na formulaci hlavní matematické oblasti řešení diplomové práce - optimalizační metoda na diskrétních množinách. Doc. Karpíšek se ptal na citaci literatury, kde byly drobné chyby. Dále se zeptal na typ generátoru, který v práci použil. Diplomant použil generátor v Matlabu s danými parametry. Dále vysvětlil pojem diferenciální evoluce. Profesor Pospíšil měl dotaz na heuristické algoritmy a zda se diplomant setkal s genetickými algoritmy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO