Numerické metody analýzy obrazu zaměřené na protínající se objekty

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V práci je prezentovaný postup spracovania digitálnych snímok zachytávajúcich vlákna sinice Nostoc za účelom merania ich dĺžky. Predstavený je algoritmus využívajúci Houghovu transformáciu na vyhodnotenie nadväznosti vlákien v miestach ich priesečníkov. Algoritmus je demonštrovaný na vybraných snímkach, skúmané vlákna sú separované a vyhodnotené sú ich dĺžky. Súčasťou práce je softvér realizujúci prezentovaný algoritmus vo vývojovom prostredí Delphi.
This theses presents an image processing approach to estimating the length of cynobacteria strands in digitally acquired images. An algorithm utilizing the Hough transform to determine strand continuity at strand intersections is presented. The algorithm is demonstrated on selected images, the examined strands are separated and their lengths are estimated. A Delphi implementation of the algorithm is included.
Description
Citation
WESZTER, J. Numerické metody analýzy obrazu zaměřené na protínající se objekty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Jiří Bouchala, CSc. (předseda) prof. RNDr. Jan Franců, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Štarha, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Jaroslav Hrdina, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Libor Žák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-24
Defence
Diplomant seznámil komisi s diplomovou prací a odpověděl na dotazy oponentky diplomové práce. Vedoucí - doc. Ing. Pavel Štarha, Ph.D. - byl přítomen u obhajoby. Oponentka nebyla přítomna u obhajoby. Prof. Bouchala položil diplomantovi další otázky k diplomové práci: Může se stát, že minim v algoritmu je víc? Zkoušel jste i vlastní čáry na otestování algoritmu? Student všechny otázky zodpověděl a znázornil na tabuli různé diskutované varianty křivek.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO