Backend pro kolaborativní programování v rozšířené realitě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá implementací a aplikací výlučného přístupu pro systém ARCOR2, který slouží ke kolaborativnímu programování robotů v rozšířené realitě. Cílem práce je analýza výchozího stavu, návrh a implementace výlučného přístupu pro tento systém. Implementace je rozsáhlá a umožňuje řadu pracovních scénářů, které vyžadují aplikaci výlučného přístupu. Tyto scénáře jsou odhaleny analýzou systému. Na tomto základu je vytvořen návrh, který řeší problematické scénáře.  Nedostatek systému je vyřešen vytvořením globálního manažera zámků, který je aplikován. V rámci práce jsou  definovány vzory, jak manažera zámků použít. Přínosem práce je efektivní a nekonfliktní kolaborativní programování.
This thesis deals with the implementation and application of exclusive access for the ARCOR2 system, which is used for collaborative programming of robots, using augmented reality. The goal of this thesis is an analysis of default state, proposal, and implementation of an exclusive access solution for this system. The implementation is extensive and allows for a number of work scenarios, which require the usage of exclusive access. Scenarios are revealed by the system analysis. Based on the analysis proposal of a solution is created. The problem is resolved by creating a global lock manager, which is applied. Patterns of how the manager should be used, are defined in the work. The benefits of this work are effective and easygoing collaborative programming.
Description
Citation
WILLASCHEK, T. Backend pro kolaborativní programování v rozšířené realitě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Hradiš, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen) Ing. Jaroslav Rozman, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-22
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Mějme situaci, kdy uživatel uzamkne objekt, tablet s běžící aplikací odloží, ale aplikaci nevypne. Objekt tak zůstane uzamčen i nadále? Jak byste navrhoval tuto situaci řešit? Proč a co jste přesně zamykal v rozšířené realitě? Porovnával jste nějak vaše řešení s existujícími řešeními?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO