Implementace simulátoru DEVS v C++20

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Táto diplomová práca sa zaoberá problematikou modelovania a simulácie systémov na základe DEVS formalizmu. Výsledkom tejto práce je knižnica inšpirovaná nástrojom adevs a založená na klasickom DEVS formalizme. Knižnica je implementovaná v programovacom jazyku C++20. Knižnica je doplnená o preddefinované modely komponentov pre tvorbu systémov hromadnej obsluhy. Obsahuje sadu príkladov pre použitie vo výuke. V porovnaní s paralelným nástrojom adevs nie je tak efektívna avšak využíva jednoduchšie rozhranie so zameraním na prehľadnosť, čo je pri výuke dôležitejšie. Zároveň zjednodušuje popis modelov s využitím modulov, inteligentných ukazovateľov pre správu pamäti a zmienených komponentov.
This master's thesis deals with the issue of modeling and simulation of systems based on the DEVS formalism. The result of this work is a library that is inspired by the adevs tool and based on the classical DEVS formalism. The library is implemented in the programming language C++20 and is supplemented by predefined models of components for creation of queueing systems. The library also contains a set of examples for use in teaching. In comparison with the paralel adevs tool it is less effective but it has simpler interface with focus on clarity, which is more important for teaching. The library also simplifies definition of models with the use of modules, intelligent pointers for memory management and the use of mentioned components.
Description
Citation
ŠURINA, T. Implementace simulátoru DEVS v C++20 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Hradiš, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen) Ing. Jaroslav Rozman, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-22
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm E. Otázky u obhajoby: Jak byste musel modifikovat návrh a implementaci, aby bylo možné komponenty DEVS propojovat s možností větvení výstupů? Lze nemožnost výstupního větvení obejít vhodným způsobem modelování? Uveďte příklad. Jak souvisí způsob vaší implementace událostí s interpretací na výstupu? Můžete trochu popsat použití ukazatelů ve vašem systému? Jak práci pracujete s pojmem transakce? Obsahuje vaše práce i spojitou simulaci? Vyhodnocoval jste nějak vámi vybrané příklady z hlediska vhodnosti pro výuku?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO