Lokalizace objektů v prostředí bezdrátové senzorové sítě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá využitím metod pro získávání prostorového povědomí v rámci technologií určených pro tvorbu bezdrátových senzorových sítí krátkého dosahu. Práce obsahuje rozbor několika technik, které je možné použít pro získání odhadu pozice objektů v rámci senzorové sítě. Pro praktické řešení byla vybrána metoda založená na měření časových diferencích zasílaných zpráv. Byla realizována obvodová implementace uzlu sítě stavějícího na čipu DW1000, který pracuje na technologii ultra širokopásmového vysílání. Dále byla realizována i senzorová síť s příslušnou uživatelskou aplikací na její obsluhu a zobrazování výsledků lokalizace.
This thesis deals with the use of spatial awareness methods within technologies designed for creation of short-range wireless sensor networks. The thesis analyzes several techniques that can be used to estimate position of objects within the sensor network. For a practical solution, a method based on measuring the time differences of the sent messages was chosen. A circuit implementation of a network node based on the DW1000 chip, which works on ultra-wideband transmission technology, was implemented. A sensor network with the appropriate user application for its operation and display of localization results was also implemented.
Description
Citation
VÍCHA, T. Lokalizace objektů v prostředí bezdrátové senzorové sítě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové a vestavěné systémy
Comittee
prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (předseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-21
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných (např. způsoby řešení synchronizace času, přesnost synchronizace času pro dosažení přijatelné přesnosti). Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm D - uspokojivě . Otázky u obhajoby: Můžete uvést některé detaily k výsledkům a poskytnout stručné vysvětlení a zhodnocení, proč jsou neuspokojivé? Jaké byly důvody pro kompletní návrh nových desek plošných spojů pro většinu použitého vybavení? Bylo by možné použít komerčně dostupné vývojové desky s příslušnými moduly, namísto návrhu nových desek?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO