Black-box analýza zabezpečení Wi-Fi

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Zariadenia, na ktoré sa každodenne spoliehame, sú stále zložitejšie a využívajú zložitejšie protokoly. Jedným z týchto protokolov je Wi-Fi. S rastúcou zložitosťou sa zvyšuje aj potenciál pre implementačné chyby. Táto práca skúma Wi-Fi protokol a použitie fuzz testingu pre generovanie semi-validných vstupov, ktoré by mohli odhaliť zraniteľné miesta v zariadeniach. Špeciálna pozornosť bola venovaná testovaniu Wi-Fi v systéme ESP32 a ESP32-S2. Výsledkom práce je fuzzer vhodný pre testovanie akéhokoľvek Wi-Fi zariadenia, monitorovací nástroj špeciálne pre ESP32 a sada testovacích programov pre ESP32. Nástroj neodhalil žiadne potenciálne zraniteľnosti.
The devices on which we rely in our day-to-day lives use complicated protocols. One of the heavily used protocols is Wi-Fi. The growing complexity also increases the room for error during implementation. This thesis studies the Wi-Fi protocol and the use of fuzz testing to generate semi-valid frames, which could reveal vulnerabilities when sent to the tested device. Special attention was devoted to testing the Wi-Fi stack in the ESP32 and ESP32-2S systems. The output of the thesis is a fuzzer capable of testing any Wi-Fi device, a special ESP32 monitoring tool and a set of ESP32 test programs. The tools did not find any potential vulnerabilities.
Description
Citation
VENGER, A. Black-box analýza zabezpečení Wi-Fi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Kybernetická bezpečnost
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (člen) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Mgr. Kamil Malinka, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Veselý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-22
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Probíhá fuzzing i na úrovni zpráv a nebo jen na úrovní polí zprávy? V práci zmiňujete, že váš fuzzer musí odpovědět do 10ms a že to zvládne do 7ms, co se během tohoto času musí stihnout provést? Můžete komentovat chybu v komerčním zařízení? Jakým způsobem funguje fuzzing ve vaší aplikaci?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO