Nástroj pro podporu cvičení klavírních skladeb

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Ucelem teto prace je navrhnout a implementovat aplikaci pro cviceni hry na klaviru. Hlavni nevyhodou jiz existujicich aplikaci je omezeny vyber skladeb, ktere lze cvicit, protoze tyto skladby jsou pevne zapsany v pameti. Aplikace ktera je vysledkem teto prace, vyresi dany problem - uzivatel bude moci nahrat do aplikace libovolnou klavirni nahravku, kterou chce procvicovat a aplikace se postara o vytvoreni procesu cviceni. Proces cviceni spociva v ukazce urcitym zpusobem upravenych not uzivateli a soucasne aplikace pomoci mikrofonu kontroluje, co uzivatel hraje. Nejvetsi vyzvou dane diplomove prace bylo nalezt zpusob, jak presne a rychle klasifikovat audio signal z mikrofonu. Dana uloha byla vyresena pomoci dvou nezavislych neuronovych siti s ruznou architekturou, ktere byly trenovany na ruznych datovych sadach. Za ucelem oduvodneni zvoleneho reseni budou uvedeny vsechny potrebne teoreticke muzikalni a vedecke pojmy a metody, ktere maji k tomuto tematu vztah. Vysledna aplikace bude testovana dle trech parametru: presnost, rychlost a uzivatelska pouzitelnost.
The purpose of this work is to design and implement an application for piano practice. The main disadvantage of existing applications is the limited selection of songs that can be practiced. The application, which is the result of this work, will solve the problem - the user will be able to upload to the application any piano record he wants to practice, and the application will take care of creating a training process. The training process consists of showing the user a certain way of editing notes and simultaneously controlling what the user is playing with a microphone. The biggest challenge of the diploma thesis was to find a way to accurately and quickly classify the audio signal from the microphone. This problem was solved using two independent neural networks with different architectures, which were trained on different data sets. To justify the chosen solution, all the necessary theoretical musical and scientific concepts and methods that are directly related to it will be presented. The resulting application will be tested in next respects: accuracy, speed, noise resistance and the usability of the user.
Description
Citation
USTINOV, N. Nástroj pro podporu cvičení klavírních skladeb [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (předseda) doc. Ing. František Zbořil, CSc. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Lengál, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Rozman, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-21
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm E. Otázky u obhajoby: Ukažte konkrétně, jak vaše aplikace vede uživatele ve hře na klavír, tj. ukazuje, kdy dělá chyby ve hře. Dává vaše aplikace nějaký souhrn po odehraném cvičení? Jak vnímáte připomínky oponenta v posudku k malému posunu v kvalitě technické zprávy? Jaký typ neuronové sítě jste použil? Co bylo jejím vstupem a výstupem? Můžete prosím upřesnit, k čemu byl použit vámi navržený algoritmus? Konzultoval jste nějak s vedoucím, co má být výstupem vaši práce? Jakým způsobem převádíte zvuk do notového zápisu? Funguje vaše řešení online nebo offline?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO