Optimalizace řídicích parametrů EDM stroje

Abstract
Disertační práce je zaměřena na optimalizaci řídících parametrů elektroerozivního stroje, přičemž předmětem optimalizace je rychlost řezání a topografie povrchu. První část práce obsahuje rešeršní studii o technologii elektroerozivního obrábění s tím, že pozornost je věnována především optimalizačním metodám používaných pro řídící parametry tohoto procesu. Druhá část práce je zaměřena na reálnou aplikaci poznatků získaných z prostudovaných zdrojů. Zde jsou navrženy a provedeny plánované experimenty zaměřené na optimalizaci parametrů elektroerozivního stroje pro maximalizaci rychlosti řezání s co nejvyšší jakostí obrobeného povrchu. Výsledkem práce je sestavení adekvátních regresních modelů a nalezení optimálního nastavení řídících parametrů stroje.
The dissertation thesis is focused on the optimization of control parameters of an EDM machine; the subject of optimization is cutting speed and surface topography. The first part of the thesis contains a research study on the technology of electrical discharge machining with the attention paid to the optimization methods use for control parameters of this process. The second part of the thesis is focused on real application of knowledge gained from studied sources. Here, a design of experiment aim at optimizing the parameters of the EDM machine is designed and carried on to maximize the cutting speed with the highest possible surface quallity. The result of the work is to build adequate regression models and find the optimal setting of machine control parameters.
Description
Citation
PROKEŠ, T. Optimalizace řídicích parametrů EDM stroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční a procesní inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Ing. Miloš Šeda, Ph.D. (předseda) prof. Dr. Ing. Libor Beneš (člen) doc. Ing. Miloš Hammer, CSc. (člen) prof. RNDr. Miloslav Ohlídal, CSc. (člen) doc. RNDr. PaeDr. Eva Volná, Ph.D. (člen) doc. Ing. Josef Chladil, CSc. (člen)
Date of acceptance
2021-06-18
Defence
Doktorand logicky a technicky zdatně představil a obhajoval DDP na poměrně unikátní téma Optimalizace řídicích parametrů EDM stroje s využitím pokročilé statistiky a DOE.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO